دومین رویداد توکن‌تاک

در دومین رویداد «توکن تاک»مطرح شد:

باید منتظر بازار عمومی NFT در پلتفرم ققنوس باشیم؟ 

دومین رویداد «توکن تاک» ۱۳ دی ماه میزبان پنل ویژه NFT با حضورمحمد صمدی راد مدیرعامل شرکت ققنوس، سیاوش تفضلی مدیرعامل شرکت نیلین و سهیل قاسمی فعال حوزه NFT به همراه سهیل نیک زاد، تحلیلی از بازار رمزارزها در دو هفته گذشته، معرفی کتاب «تجاری سازی بلاکچین»، همچنین تحلیل بنیادی بازار رمز ارزها و مرور تازه‌ترین خبرهای این حوزه بود.

دومین رویداد توکن تاک با همکاری آکادمی شرکت ققنوس، شرکت «اوپکس» و «پلتفرم نوآوری باز پرابلم» ، دوشنبه ۱۳ دی ماه ۱۴۰۰ در سالن سلام برگزار شد.

درابتدای این رویداد سهیل نیک زاد مدیرعامل شرکت اوپکس و بیتکوینر از حسین غضنفری مشاور و تحلیلگر بازارهای مالی دعوت کرد تا تحلیلی از بازار رمزارزها در دو هفته گذشته را ارائه کند. غضنفری در این بخش بر پایه نمودار توتال یعنی کل حجم درگردش بازار کریپتو به آخرین تحولات در این حوزه پرداخت.

بخش بعدی این رویداد به تحلیل بنیادی بازار رمز ارزها و مرور تازه‌ترین خبرهای این حوزه توسط رامتین رنگرزیان کارشناس توسعه کسب و کار شرکت ققنوس اختصاص داشت.

اهمیت مطالعه و آموختن مبانی و کارکردهای بلاکچین

مجری برنامه در ادامه دومین رویداد توکن تاک با اشاره به رویکرد اکادمیک این رویداد در معرفی پژوهش‌ها و پایان‌نامه‌های دانشگاهی در حوزه فناوری بلاکچین از سجاد ذوقی یکی از مؤلفان کتاب «تجاری سازی بلاکچین» دعوت کرد تا به اهمیت مطالعه و آموختن مبانی و کارکردهای بلاکچین در جهت غنا بخشیدن به بینش و آگاهی‌ها در این عرصه بپردازد.

این پژوهشگر با اشاره به روند تألیف کتاب «تجاری سازی بلاکچین» گفت: با توجه به خلائی که در این ارتباط احساس کردیم، در فرایند مطالعه این کتاب آرام آرام با مفاهیم ابتدایی بلاکچین آشنا می‌شوید. فصل اول این کتاب به ایجاد علاقه نسبت به این حوزه اختصاص دارد. در فصل‌های دوم تا پنجم کتاب نیز با مفاهیم کلیدی این حوزه آشنا می‌شوید. در ادامه در فصل‌های ۶ تا ۱۰ کارکردهای تجاری سازی بلاکچین را می‌آموزید و در فصل‌های ۱۱ و ۱۲ با مبحث قانون گذاری‌ها در بلاکچین آشنا می‌شوید. در این کتاب مفاهیم به صورت تدریجی دشوارتر می‌شوند و قرار است علاوه بر یادگیری مفاهیم، آورده‌های تجاری این فناوری‌ها را هم بیاموزید.

نبود شناسنامه معتبر و قابل استناد برای احراز مالکیت آثار هنری

بخش ویژه دومین رویداد توکن تاک به نشستی با موضوع NFT اختصاص داشت. محمد صمدی راد مدیرعامل شرکت ققنوس، سیاوش تفضلی مدیرعامل شرکت نیلین و سهیل قاسمی فعال حوزه NFT به همراه سهیل نیک زاد حاضرین این بخش از رویداد بودند.

سهیل قاسمی در ابتدای این بخش گفت:  پیشینه NFT به سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ و اولین تصویری که توکنیزه شده بر می‌گردد. اما تجربه شخصی من در این زمینه در آشنایی با دوستان و هنرمندانی که به فعالیت در حوزه NFT علاقه مند بودند، شکل جدی تری به خود گرفت و ارتباطاتی را شکل داد که تا امروز نیز ادامه دارد.

سیاوش تفضلی مدیرعامل شرکت نیلین در ادامه این بخش با اشاره به فعالیت‌های این مرکز در زمینه NFT بیان کرد: برای اینکه در حوزه NFT تعامل‌هایی با جامعه مان داشته باشیم، مجموعه کوچکی از NFT ایجاد کردیم که هفته گذشته در مراسمی در هتل اسپیناس منتشر شد.

محمد صمدی راد مدیرعامل شرکت ققنوس نیز در ادامه این بخش از رویداد توکن تاک در پاسخ به فعالیت این مجموعه در حوزه NFT اظهار کرد: پیش از هر چیز و در جهت پاس داشتن زبان فارسی باید عنوان کنم که در ققنوس عبارت معادل «بی‌تا» را برای NFT جایگزین کرده‌ایم. در فضای بی‌تا داستان ما از صورت مسئله ای در کتابخانه ملی آغاز شد و آن اینکه میراث مستند ما فاقد شناسنامه و فاقد ابزار اثباتی برای احراز مالکیت است. مبتنی بر این مسئله ما یک توکن NFT برای اثبات مالکیت افراد و حتی کتابخانه ملی برای میراث مستند و آثار هنری که می‌تواند در این کتابخانه وجود داشته باشد، ارائه کردیم.

مدیرعامل شرکت ققنوس در ادامه سخنانش گفت:در این ارتباط با یک سری از چالش‌های حقوقی مواجه شدیم. در واقع کاری که ما در این حوزه صورت دادیم تا اندازه ای متفاوت از پلتفرم‌های مرسوم در این حوزه است. تلاش‌هایی داشتیم در این زمینه که چطور می‌توان امضای معتبر دیجیتال کشور را به این آثار الصاق کرد و چگونه می‌توان ادله و اسناد الکترونیکی برای آن‌ها تهیه کرد که در محاکم قضایی قابلیت ارائه و اثبات پذیری داشته باشند. لذا آنچه که ما در سامانه بی‌تا دنبال می‌کنیم، نسخه ای از مفهوم NFT است.

صمدی راد در بخشی دیگر از این نشست در پاسخ به سئوال سهیل نیک زاد که آیا می‌توانیم منتظر بازارعمومی و نه صنعتی NFT در روی پلتفرم ققنوس باشیم، بیان کرد: ما در ققنوس چند بخش را به عنوان فناوری‌های نت‌ورک غیر اتریومی داریم. آنچه که در اکوسیستم بی‌تا وجود دارد شامل سه جزء فناوری مشخص است. یک جزء آن در بخش احرازکنندگانی که یک اثر را معرفی می‌کنند، از امضای معتبر دیجیتال کشور استفاده می‌کنند. فناوری دوم که استفاده می‌کنیم همان کانسپت بلاکچینی  ققنوس است؛ و موضوع سوم تصویر اثر دیجیتالی است که قرار است به ترتیبی مدیریت شود. اما بازار آن چگونه است؟ در اینجا هم آنچه دنبال می‌کنیم پیدا کردن یک راه حل برای فرآیندی است که قصد ایجاد آن را در کشور داریم. به این ترتیب که آمدیم و مبنایی را بر اساس مفاهیمی به نام احرازکننده و بازار ایجاد کردیم.

صمدی راد در ادامه سخنانش در همین ارتباط افزود: جای تاسف است که در ارتباط با آثار هنری کشورهیچ شناسنامه معتبر و قابل استنادی نداریم. ما در بلاکچین به دنبال حل مسئله هستیم. باور دارم که ما می‌توانیم خیلی از مسائلمان را با دیجیتال‌سازی اسناد و دیجیتال‌سازی یک هویت به شکل یکتا حل کنیم.

تغییر مسیر استراتژیک ققنوس از حوزه مالی به کارکردهای غیرمالی

بخش پایانی این رویداد با عنوان «بلاک تاک» نیز به گفت‌وگوی ویژه سهیل نیک زاد با محمد صمدی راد مدیرعامل شرکت ققنوس اختصاص داشت.

صمدی راد در ابتدای این بخش در پاسخ به پیشینه تحصیلی و شغلی خود قبل از پیوستن به مجموعه ققنوس، همچنین سابقه آشنایی‌اش با فناوری بلاکچین گفت: تحصیلات من در مقطع کارشناسی در رشته برق کنترل دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد در رشته امنیت فناوری اطلاعات و پی.اچ. دی  در رشته امنیت فناوری اطلاعات سیستم‌های غیرمتمرکز بوده است. زمینه کاری من هم در حوزه امنیت فناوری اطلاعات بوده و از سال ۸۰ در این حوزه فعالیت داشته ام. در سال ۸۵ به پروژه‌ای در ارتباط با حوزه فنی کارت سوخت پیوستم که این همکاری تا سال ۸۸ ادامه یافت. بعد از آن در حوزه انفورماتیک فعال بودم و به دنبال آن در هلدینگ آی.تی بانک شهر حضور داشتم. در ادامه فعالیت‌هایم با بانک پارسیان همکاری داشتم و پس از آن هم به ققنوس پیوستم.

صمدی راد در ادامه در ارتباط با نحوه آغاز فعالیتش در مجموعه ققنوس اظهار کرد: داستان این‌طور شروع شد که در گروه مالی پارسیان پروژه‌ای داشتیم به اسم «بلاکچین اداپشن» که در واقع نقشه راهی بود در جهت اینکه بلاکچین چه کمکی به این بانک و زیرمجموعه های آن می‌تواند ارائه دهد. به این نتیجه رسیدیم که ما برای این کار باید نگاهمان به مجموعه‌ای از ابزارها و شبکه‌های غیرمتمرکز باشد. در ادامه متوجه شدیم که دوستان در هلدینگ‌های آی.تی دیگر مثل پاسارگاد و سداد، همین‌طور آقای دکتر فاطمی هم در بخش خصوصی به صورت مسئله ای مشابه رسیده بودند. به این نحو بود که همدیگر را پیدا کردیم و در اردیبهشت ۱۳۹۷ منجر به شکل گرفتن کنسرسیوم ققنوس شد.

مدیرعامل شرکت ققنوس همچنین در ارتباط با مشکلات پیش روی فعالیت‌های این مجموعه بیان کرد: در سال ۹۷، ساعت ۱۱ شب هشتم بهمن ماه، پیش‌نویس ضوابط رمزارز بانک مرکزی معرفی شد و ما ساعت ۹ صبح فردای همان‌ روز سپیدنامه ققنوس را منتشر کردیم. این نقطه هم‌زمانی، اثبات این است که ما در تدوین سپیدنامه ققنوس خیلی سعی داشتیم با قانون‌گذاران و تنظیم‌گران حوزه هماهنگ باشیم. ایده‌ها و فعالیت‌های مختلفی را در این سال‌ها دنبال کردیم، اما در انتها و در سال ۹۸ با یک بدعهدی و بی‌مهری از طرف رگولاتورها مواجه شدیم. این بدعهدی موجب شد تا درمسیر یک‌ساله‌ای که برای ققنوس تصور کرده بودیم، یک تغییر استراتژی داشته باشیم   و با سپردن حوزه مالی به رگولاتورهای خودش، به سراغ کارکردهای غیر مالی برویم. سامانه‌ «بی‌تا» و همین‌طور انتخابات بلاکچینی که امروز از آن صحبت می کنیم و در ققنوس دنبال می‌شود، در  حقیقت کارکردهایی غیرمالی هستند.

صمدی راد در بخش پایانی این گفت‌وگو در ارتباط با ارزیابی‌اش از مسیری که در مجموعه ققنوس پشت سر گذاشته شده، گفت: این تغییرمسیرها زیان بزرگی به  همه فعالین و سرمایه‌گذاران در این حوزه زد؛ هرچند تجربه بدی برای ما نبود و چیزهای زیادی در این مسیر آموختیم. امروز با افتخار می‌توانیم بگوییم که نزدیک به دو و نیم میلیون مورد از کارکردها و چهارچوب‌های مختلف در شبکه ققنوس ثبت شده است.

گفتنی است قسمت بعدی رویداد توکن تاک ۲۷ دی ماه با موضوع متاورس برگزار خواهد شد و علاقه‌مندان می‌توانند یک هفته قبل از آن با مراجعه به سایت ایوند برای حضور در این برنامه ثبت‌نام کنند.