رویداد توکن تاک با موضوع اتریوم 2

رویداد توکن‌ تاک با گفت‌وگوی ویژه مدیرعامل انجمن بلاکچین، همچنین با ارائه تازه‌ترین اخبار حوزه فناوری بلاکچین، مطالعه‌ای در خصوص روند تاریخی تحولات پولی و بانکی، به همراه معرفی ساختار اتریوم ۲ و مروری تحلیلی از بازار رمزارزها در هفته‌های گذشته برگزار شد.

اولین رویداد «توکن تاک» با همکاری آکادمی شرکت ققنوس ، شرکت «اوپکس» و «پلتفرم نوآوری باز پرابلم، دوشنبه ۲۹ آذر ماه ۱۴۰۰ در تالار سلام مجموعه «۱۰۰ استارتاپ» برگزار شد؛ توکن تاک، سلسله نشست‌هایی با محوریت آموزش و گفتمان در صنعت فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال است تا افراد متخصص بتوانند به علاقه‌مندان انتقال تجربه را انجام دهند.

سهیل نیک‌زاد، مدرس و پژوهشگر حوزه اقتصاد دیجیتال درابتدای توکن‌ تاک با اظهار امیدواری از این‌که چنین رخدادهایی بتواند محفلی برای تبادل نظر پیرامون رمزارزها و فناوری بلاکچین باشد، از رامتین رنگرزیان، کارشناس واحد توسعه کسب‌وکار بنیاد ققنوس دعوت کرد تا مروری بر تازه‌ترین اخبار حوزه فناوری بلاکچین را ارائه دهد.

رنگرزیان در ابتدای سخنانش در این بخش گفت: شاید مهم‌ترین خبری که این روزها توجه علاقه‌مندان به حوزه رمز ارزها را به خود جلب کرد، ریزش شدید بیت کوین بود. بعد از اینکه بیت کوین در تاریخ ۱۰ نوامبر رکورد جدیدی را روی قیمت ۶۲ هزار دلار ثبت کرد، دچار یک روند ریزشی شد و این روند تا سقوط  سنگین قیمت در ماه دسامبر و تا ۴۲ هزار دلار ادامه داشت که در نهایت این رمزارز به مسیر قبلی خود بازگشت. اتفاقات حوزه سیاست‌های پولی کشور آمریکا، شوک ناشی از احتمال افزایش نرخ بهره در این کشور، همچنین انتشار سویه جدید اومیکرون و نگرانی از تعطیلی دوباره کسب‌و‌کارها را باید از دیگرعوامل تاثیرگذار در ریزش اخیر بیت‌کوین دانست.

او در ادامه توکن تاک در مرور رخدادهایی دیگر از این حوزه تشریح کرد: این روزها بحث NFT  و متاورس خیلی داغ است و بعد از ری‌برندینگ فیس‌بوک و تغییر نامش به متا، شرکت‌ها و برندهای بزرگی مثل آدیداس و نایکی هم متوجه شدند که آینده متعلق به متاورس است و سعی دارند به این حوزه ورود کنند. شرکت نایکی با خرید استودیوی RTFKT که سازنده مدل های سه‌بعدی کفش های ورزشی بود، قصد دارد به عرضه توکن‌های کالکتیبل ورود کند. آدیداس هم با معرفی کالکشن جدیدش قصد خود را برای ورود به عرصه متاورس نشان داد. خبر بعدی احتمال ورود اینستاگرام به حوزه NFT است. مدیران این شبکه اجتماعی اعلام کرده‌اند که به طور جدی در حال بررسی امکان دسترسی عمومی به NFT ها در این پلتفرم پرطرفدار هستند. شرکت علی بابا هم ضمن اعلام خبر تاسیس دفتری جدید در پکن از قصد خود برای بررسی ورود جدی و تخصصی به عرضه توکن ها و NFT گفته است. از دیگر اتفاقات مهم اخیر در این حوزه، تمرکز بانک های مرکزی در سراسر دنیا بر پروژه های ارز دیجیتال است؛ از جمله کشور اوکراین که از راه‌اندازی طرح پایلوت خود بر روی پلتفرم استلار خبر داده است.

آپگرید شبکه بیت‌کوین برای قابلیت‌های اسکریپت‌نویسی، خروج جاستین سان از پروژه ترون و فعالیت در منصب سفیر گرانادا در سازمان تجارت جهانی، همچنین انتشار گزارش سالانه شرکت مساری برای سال ۲۰۲۲ از دیگر رخدادهایی بود که رامتین رنگرزیان در این بخش به مرور آن‌ها پرداخت.

با نگاه تکنیکال نمی‌توان آینده بازار را پیش‌بینی کرد

سهیل نیک‌زاد در بخش بعدی توکن تاک ضمن اعلام ادامه برگزاری رویدادهای «توکن‌ تاک» در آینده، از حسین غضنفری، تریدر و تحلیگر بازار ارزهای دیجیتال به‌عنوان اولین میهمان این برنامه دعوت کرد تا به مروری تحلیلی از بازار رمزارزها در هفته‌های گذشته بپردازد.

غضنفری در ابتدای سخنانش در بخش بازار ارزهای دیجیتال رویداد توکن تاک گفت: ما در بازار رمزارزها برخلاف پول‌هایی که بشر پیش از این داشته، دنبال پولی هستیم که ساختار مشخص و قابل پیش‌بینی، همچنین خاصیت ضد تورمی داشته باشد. از سال ۱۹۷۱ به این سو، رشد فزاینده‌ای نزدیک به چهار یا پنج هزار درصد را در این زمینهشاهد بوده‌ایم. امروز در حوزه بیت‌کوین هم با چنین پدیده‌ای مواجه هستیم. فراموش نکنیم در بازار رمز ارزها نوسان‌هایی که در یک نمودار ۱۰ ساله، شاهد هستیم اساسا تعیین‌کننده نیست. اگر نموداری که از سال ۲۰۱۰ به این طرف تهیه شده را ملاحظه کنید، می‌بینید که در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ روند صعودی بیت‌کوین در حال شکسته شدن است که می‌تواند یک هشدار برای ما باشد. اما اگر به این خط روند توجه کنیم، آنچه که کماکان می بینیم، یک روند صعودی است.  با این وجود، شکسته شدن خط روند همواره می‌تواند در زمینه مدیریت سرمایه به ما کمک کند. شخصا اعتقاد دارم که با نگاه تکنیکال نمی‌توان آینده بازار را با دقت بالایی پیش‌بینی کرد. بنابراین ناچار هستیم با مدیریت سرمایه این عدم قطعیت را تا اندازه‌ای جبران کنیم.

او در ادامه با ارائه تحلیلی از شرایط  امروز بازار رمزارزها بیان کرد: اگرچه در لحظه‌ای که در آن هستیم، به دلیل نوسان‌های شدید در حوزه رمزارزها، ارائه هرگونه تحلیل خیلی دشوار به‌نظر می‌آید، با این حال سعی خواهم کرد به نکات قابل تامل در نوسان‌های اخیر اشاراتی داشته باشم. در ریزش اخیر، بیت‌کوین در بازه‌ای یکی دو ساعته به ۴۲ هزار سقوط کرد. اهمیت این موضوع در این است که در این بازه زمانی، درهر پوزیشنی از ۴۲ به بالا، حتی با اهرم‌های پایین به احتمال زیاد همه لیکویید شدند و به این ترتیب حجم زیادی از نقدینگی انباشته و همزمان حجم بزرگی از بدهی صرافی ها کاهش پیدا کرده است. حدس خود من این بوده که بیت کوین به سمت ۴۲ بر خواهد گشت و رفتار گذشته خود را تکرار خواهد کرد. معتقدم از همین نقطه است که بیت‌کوین روند صعودی خود را از سر می‌گیرد؛ اما نه به این معنی که اگر بیت‌کوین به ۳۰ هزار ریزش کند، مشکلی در سیکل صعودی آن خواهیم داشت.

تاثیر ورود پول مجازی بر تصمیم‌گیری‌های کارگزاران اقتصادی

سهیل نیک‌زاد در ادامه رویداد توکن تاک با اشاره به انتقادها ازفعالیت در زمینه رمزارزها، از جمله دنبال کردن مکانیزم پرهزینه گردش پولی و مصرف زیاد انرژی، از مینا ورشوساز، پژوهشگر حوزه اقتصاد دیجیتال دعوت کرد تا به معرفی مطالعه‌ای که در قالب پایان‌نامه تحصیلی در این زمینه داشته بپردازد.

ورشوساز ابتدا با مرور تاریخچه مبادلات پولی و بانکی در جهان بیان کرد: جوامع در ابتدا برای برطرف کردن نیازهای معاملاتی خود از روش پایاپای و تهاتری استفاده می‌کردند. پس از این دوره فلزات گرانبها بود که به عنوان ثمن معامله مورد استفاده قرار می گرفت، اما به دلیل تخلفاتی که در عیار این فلزات صورت می گرفت، این روش هم بعد از مدتی کنار گذاشته شد. در تاریخ ایران، در دوره ایلخانیان پول کاغذی منتشر شد که مورد استقبال و پذیرش مردم قرار گرفت. بعد از آن بانک شاهنشاهی در سال ۱۲۶۷ تاسیس شد که پشتوانه پولی را ارز و فلزات گرانبها قرار دادند. بعد از مدتی بانک ملی یا بانک ایرانی تاسیس شد که همگام با استانداردسازی طلا در سراسر دنیا، پشتوانه اسکناس طلا قرار داده شد. بعد از مدتی دولت‌ها متوجه شدند که پول انحصاری منتشر شده توسط دولت وجهه قانونی و مناسبی به خود گرفته و به این ترتیب با کم‌رنگ شدن احساس نیاز به قراردادن طلا به عنوان پشتوانه اسکناس، این پشتوانه برداشته شد. بعد از آن به لطف فناوری های الکترونیکی شاهد ظهور پول‌هایی با عنوان” Emoney ”  و “” Dijital money هستیم.

این پژوهشگر در ادامه سخنانش با اشاره به تحولات جهانی در عرصه مبادلات مالی گفت: با بروز بحران اقتصادی در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ ، شاهد این بودیم که «ساتوشی ناکاموتو» سپیدنامه بیت‌کوین را منتشر کرد که پرکاربردترین و مهم‌ترین شکل استفاده از فناوری بلاکچین است. در این حوزه ما با دو واژه «رمزارز» و «رمزپول» مواجه هستیم که گاهی بر سر استفاده از آن‌ها اختلاف‌‌نظرهایی وجود دارد. به طور کلی «کریپتو کارنسی» یا رمزپول‌ها را شاخه‌ای از «دیجیتال‌کارنسی» می‌دانیم. دیجیتال‌کارنسی‌ها اگر پشتوانه حاکمیتی نداشته باشند، «ویرچوال‌کارنسی» محسوب می‌شوند و جامعه مجازی خاصی از آن استفاده می‌کند. عموما وقتی واژه ارز را می‌شنویم، واحد پولی متعلق به یک دولت یا کشور خاص به ذهن متبادر می‌شود. ولی واژه پول عنوان بهتری برای بیت‌کوین است و در نتیجه در این ارتباط از واژه «رمزپول» استفاده می‌کنیم.

این پژوهشگر در بخش پایانی سخنانش در رویداد توکن تاک گفت: امروزه با برداشته شدن پشتوانه استاندارد طلا، قدرت سیاسی و اقتصادی کشورها جایگزین آن شده است. از طرفی پول‌های مجازی واحدهای پولی خود را دارند. یکی از مهم‌ترین مشکلات ساختاری هر کشور، قاعده‌مندی و قانون‌گذاری ضعیف در رابطۀ دولت و بانک مرکزی، همچنین بانک مرکزی با سایر بانک‌ها بوده که باعث خلق بی‌رویه پول در جامعه می‌شود و به طور کلی مشکلاتی چون بحران‌های مالی کشورها را به‌دنبال دارد. مسئله اصلی این است که ورود پول مجازی چه تاثیری بر تصمیم‌گیری‌های کارگزاران اقتصادی داشته است.

اتریوم ۲؛ ورود قراردادهای هوشمند به حوزه بلاکچین

بخش بعدی رویداد توکن‌ تاک به سخنرانی کاوه مشتاق، پژوهشگر رمزارزها و بلاکچین و کارشناس توسعه‌ کسب‌و‌کار ققنوس  باعنوان «اتریوم ۲» اختصاص داشت. مشتاق در ابتدای سخنانش در این زمینه گفت: در سال ۲۰۱۳ و حدود ۳ سال پس از انتشار سپیدنامه بیت‌کوین، اتریوم اقدام به انتشار سپیدنامه کرد. در سال ۲۰۱۵ بلاک پیدایش اتریوم به وجود آمد و قبل از اینکه اتریوم به یک سالگی برسد، به مارکت کپ یک میلیارد دلاری دست پیدا کرد که رشد قابل توجهی محسوب می‌شود. دلیل این موفقیت، نوآوری در واردکردن قراردادهای هوشمند به حوزه بلاکچین بود. اما با توجه به مشکلات ساختاری در این پلتفرم، از همان ابتدا سناریوهایی برای اصلاح این مشکلات هم پیش‌بینی شده بود.

او در بخش بعدی سخنانش در توضیح ساختار اتریوم ۲ بیان کرد: اتریوم ۲ در واقع ترکیبی از اثبات سهام و اثبات کار است. هر فرد با داشتن ۳۲ اتر می‌تواند وارد بازی ماینینگ شود. اتریوم ۲ در روشی دیگر ۶۴ شبکه موازی به نام «شاردینگ» را با هدف افزایش سرعت به ۶۴ برابر بیشتر استفاده می‌کند. همچنین در اتریوم ۲ یک قرارداد هوشمند به نام «کاسپر» بر تمام امور نظارت دارد و مانع تخطی اعضا از قوانین است. در سیستم شاردینگ یکی از شبکه‌ها به‌نام فانوس دریایی هم نقش هماهنگ‌کننده ۶۴ شبکه بلاکچینی دیگر را بر عهده دارد. در هر کدام از این شبکه‌های بلاکچینی هم چهار نقش داریم. «پراسپرز»ها که همان ماینرهای درون شبکه هستند، «آتسترز»ها که ماینرها را در زمینه تخلفات قانونی رصد می‌کنند، «نوتاری»ها که به عملکرد قسمت‌های مختلف رای می‌دهند و «متانوتاری»‌ها که در بین  بلوک‌ها هماهنگی به وجود می‌آورند، تمامی ۶۴ شبکه را چک می‌کنند و صحت کارکردها پس از تایید توسط آن‌ها در شبکه اصلی به پایداری می‌رسد. برخلاف مایننیگ بیت‌کوین که ما از صفر شروع می‌کنیم، در اینجا ۳۲ اتر گذاشته شده که قابل برداشت توسط کاربران هم هست.

این پژوهشگر در بخشی دیگر از سخنانش با اشاره به بعضی مشکلات اتریوم ۲ بیان کرد: یکی از مشکلات قابل‌توجه اتریوم ۲ قرارداد هوشمند کاسپر است که اساسا قرارداد سنگینی است و موظف است تا مانع فعالیت‌های خلاقانه ماینرهایی شود که قصد آسیب رساندن به این شبکه را دارند. نوشتن چنین برنامه‌ای بسیار مشکل است و به همین دلیل هنوز به اتمام نرسیده است. از طرف دیگر رقبای اتریوم با سرعت زیادی در حال ورود به میدان هستند و اتریوم اگر نتواند قرارداد هوشمند خود را پیش از رقبا در سطحی گسترده عملیاتی کند، بازی را خواهد باخت.

در خلاء رگولاتوری عرصه‌های نوآوری، حوزه آموزش بزرگترین قربانی است

آخرین بخش رویداد توکن‌ تاک، بلاک تاک نام دارد که در این بخش، سهیل نیک‌زاد با عباس آشتیانی، مدیرعامل انجمن بلاکچین ایران و پژوهشگر حوزه ارزهای دیجیتال در قالب صندلی داغ گفتگویی جذاب داشت.

عباس آشتیانی در ابتدای این گفتگو در معرفی خود گفت: من در رشته مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف تحصیل کرده‌ام و در حال حاضر خدمت‌گذار اعضای انجمن بلاکچین، اعضای مجموعه بزرگ ققنوس و خیلی از عزیزان دیگر هستم که حضورشان منتی بر سر این انجمن است.

آشتیانی در ادامه رویداد توکن تاک درباره اولین تجربه‌های آشنایی خود با فناوری بلاکچین و ارز دیجیتال گفت: در سال ۱۳۸۸، پس از اتمام دوره فوق‌لیسانس و زمانی که برای بورسیه پی اچ دی اقدام کرده بودم، برای هزینه ویزا باید مبلغ ۱۰۰ دلار پرداخت می کردم که این رقم را به صورت ارز دیجیتال بیت کوین  خریداری کردم. در آن روزها هیچ ایده ای نسبت به ارز دیجیتال نداشتم، چرا که حوزه بسیار جدیدی بود. هرچند در نهایت به دلایلی موفق نشدم در این دوره شرکت کنم، اما این اولین برخورد من با بیت کوین و دارایی دیجیتال بود و در حدود سال‌های ۹۳ و ۹۴ که بعضی شرکت‌های مسافرتی شروع به پذیرش مبادلات مالی از طریق ارز دیجیتال کرده بودند، به فعالیت درعرصه بیت‌کوین ورود پیدا کردم. آن روزها بیشتر دنبال پیدا کردن سکوهای تبادل آن بودیم و داستان‌های جالبی برایمان پیش می‌آمد. هنوز که هنوز است یکی از اکانت‌های قدیمی‌ام که در آن تست می‌کردم با سابقه ضرر ۴۲ بیت کوینی موجود است که امروز رقم قابل‌توجهی در مبادلات بیت‌کوینی محسوب می‌شود. بعد از این دوره به طور متمرکز روی بیت‌کوین کار می‌کردم و به تکنولوژی پشتیبان آن یعنی بلاکچین هم علاقه‌مند شده بودم. قبل از اینکه کانسپت «کانتینر ماینینگ» در دنیا به وجود بیاید، ما در ایده‌پردازی‌هایمان به چنین چیزی رسیدیم و با مشورت گرفتن از دوستان آن را ساختیم. ایده ما با آن‌چه که یک سال بعد در دنیا عرضه شد تا حدود ۹۰ درصد شباهت داشت.

مدیرعامل انجمن بلاکچین ایران در ادامه رویداد توکن تاک با تاکید بر اهمیت موضوع آموزش در حوزه فناوری  دیجیتال گفت: در خلاء رگولیشن صحیح عرصه‌های نوآوری که هنوز هم در کشورمان شاهد هستیم، حوزه آموزش بزرگ‌ترین قربانی است. شاید قابل تصور نیست که ما تا چه اندازه از فقر آموزش صحیح رنج می‌بریم. وقتی آموزش صحیح نباشد، تکلیف مردمی که در معرض اطلاعات درست و نادرست قرار می‌گیرند، چه می‌شود؟ انجمن بلاکچین با توجه به حضور نخبگان این حوزه به دو دلیل مسئولیتی را در این ارتباط احساس می‌کند. یکی این‌که بر پایه اساسنامه‌اش قادر است به شکایت‌های کاربران رسیدگی کند و دیگر اینکه اساسأ حوزه بلاکچین نظامی غیرمتمرکز است و کاربران می‌توانند در آن مشارکت داشته باشند. با توجه به این دو مقوله امکان بررسی اتفاقات حوزه امکان‌پذیر بود تا پس از این بررسی‌ها، اطلاعات صحیح و لازم در خصوص آینده پروژه‌ها یا ریسک‌های احتمالی در اختیار کاربران قرار بگیرد.

آشتیانی در ادامه توکن‌ تاک در پاسخ به برخی مشکلات در زمینه انتشار لیست هشدار در این حوزه گفت: بعد از شکایت‌هایی که در این ارتباط به وزارت کشور رسید، فعالیت رسمی انجمن به مدت ۲ هفته منع شد که این به معنی تعلیق یا لغو فعالیت نیست. در این مدت در انجمن جلساتی برگزار شد و هیات مدیره پیشین و جدید به این نتیجه رسیدند که به انتشار لیست هشدار در قالب بیان آموزش ویژگی‌های پروژه‌های با ریسک بالا یا پروژه‌های بدون ریسک ادامه دهند که این روند همچنان نیز ادامه دارد.

گزارش تصویری نخستین رویداد توکن‌ تاک