محمدهادی شالباف در گفت‌وگو با نشریه ققنوس از آینده این شبکه و برنامه‌های مجموعه بهسازان فردا در ققنوس می‌گوید؛

«هلدینگ بهسازان فردا» وابسته به بانک ملت از اولین میزبانان شبکه ققنوس بوده و اقدامات ارزشمندی جهت توسعه این شبکه انجام داده است. گفت‌وگویی با محمدهادی شالباف، معاون راهبری کسب‌وکار هلدینگ بهسازان فردا و مدیر مرکز نوآوری پل وینو انجام دادیم. در ادامه درباره ققنوس و برنامه‌های مجموعه بهسازان در این شبکه خواهیم خواند.

مجموعه بهسازان فردا  از ابتدای مسیر، به‌عنوان میزبان، همراه شبکه ققنوس بوده است. از آغاز این همراهی برای ما بگویید. بهسازان چه‌طور و با چه اهدافی در شبکه ققنوس حضور پیدا کرد؟

همان‌طور که اشاره کردید هلدینگ بهسازان فردا به همراه سایر شرکا از بنیان‌گذاران شبکه ققنوس است. باتوجه‌به اهمیت موضوع بلاک‌چین، تا قبل از این ما در مجموعه شرکت‌های گروه بهسازان فعالیت‌هایی را انجام داده بودیم که البته بیشتر جنبه مطالعه و پژوهش داشت. نتایج این تحقیقات نشان می‌داد که فناوری بلاک‌چین و موضوع و مفهوم دفاتر کل توزیع شده یا به‌اختصار DLT از محرک‌های بسیار تأثیرگذار تحول در بسیاری از حوزه‌ها از جمله صنعت بانکداری و پرداخت خواهد بود که باید موردتوجه قرار گیرد. شاید ویژگی خاص این موضوع نسبت به سایر فناوری‌ها در این نکته اساسی بود که استفاده از آن مستلزم یک حرکت جمعی و شبکه‌ای است و نمی‌توان به‌صورت تک سازمانی به آن پرداخت و کارایی آن ارتباط مستقیم با تعدد اعضای شبکه دارد. لذا از ایده ایجاد کنسرسیوم شرکت ققنوس استقبال کردیم.

آیا ققنوس را پروژه‌ای موفق می‌دانید؟ بهسازان به اهداف خود در شبکه ققنوس دست پیدا کرده است؟

دررابطه‌با میزان موفقیت پلتفرم ققنوس باید اذعان داشت که دستیابی به اهداف آن بسیار متأثر از فضای حاکم رگولاتوری کشور به شمار می‌رود و قاعدتاً در حوزه‌هایی که این وابستگی بیشتر هست، هنوز با اهداف فاصله دارد. ققنوس در چند محور تا حدود زیادی موفق بوده است؛ از جمله:

  • دستیابی و تسلط به این فناوری از جنبه‌های مفهومی و فنی؛

امروز ققنوس می‌داند که این فناوری چیست و چه ابعادی دارد؛ موارد کاربرد آن چیست؛ چه نیازهایی را می‌تواند پاسخ دهد و چه راهکارهای بهتری برای ارتقای شیوه‌های گذشته وجود دارد؛ علاوه‌برآن توانسته است با ایجاد ساختار و پلتفرم‌های موردنیاز زمینه اجرای بسیاری از آنها را فراهم و برخی را نیز به اجرا درآورد.

  • حوزه فرهنگ‌سازی و آشنایی با فناوری

حوزه فرهنگ‌سازی و آشنایی با این فناوری هم در ابعاد عمومی برای مردم با ایجاد نمونه محصولات عمومی مانند توکن پیمان و سایر توکن‌های با پشتوانه دارایی و هم برای کسب‌وکارها و دولت با ارائه راه‌حل‌ها و خدمات مبتنی بر این فناوری، قدم‌های مناسب و درحال‌توسعه برداشته شده است؛ به گونه‌ایی که امروز در صف اول نسل جدید که انگیزه و علاقه بیشتری به این حوزه دارد، امکان این را پیدا کرده است که با نمونه محصولات داخلی نیاز خود را تامین نماید. از طرفی کسب‌وکارها و مدیران کشور نیز می‌توانند با طرح نیازها و سوالات خود از این ظرفیت استفاده نمایند و در رویکردهای توسعه‌ای خود به آن متکی باشند.

  • تربیت نیروهای متخصص

به‌‍‌ طوری‌ که در حال حاضر شرکت ققنوس از یک تیم حرفه‌ای و مجرب در حوزه‌های فنی، کسب‌وکاری و حقوقی در این زمینه برخوردار است که برای توسعه و پیشبرد اهداف ققنوس و شرکای تجاری آن بسیار ارزشمند و ارزش‌آفرین هستند.

ققنوس با هدف استفاده از فناوری بلاک‌چین با حضور چهار بانک بزرگ کشور و مجموعه شرکت توسن ایجاد شد تا پروژه‌های مهم و اثرگذار در سطح ملی را انجام دهد و مشکلات و چالش‌های بزرگی را رفع کند؛ در این زمینه موفقیت مناسبی نداشتیم. بسیاری از مسائل بیرونی از جمله مسائل رگولاتوری باعث شده است، این هدف به‌صورت کامل محقق نشود. ققنوس در حال تلاش است تا مشکلات و چالش‌ها را رفع کند و اقداماتی بزرگ انجام دهد.

فلسفه وجودی ققنوس این است که بانک‌ها  دارایی‌های راکدشان را به سرمایه‌های در گردش تبدیل کند. در این زمینه برای توسعه پتانسیل واگذاری این دارایی‌ها، اقدامات متعددی انجام شد. هنوز مشکلاتی که داریم که باعث شده است، پروژه عملیاتی نشود. در مجموعه بانک ملت و گروه بهسازان فردا از تمام کاربردهای حوزه فناوری زنجیره بلوک و دفترکل توزیع‌شده، بحث کاربردی کردن و استفاده از زیرساخت توکن املاک را در دستور کار با تمرکز بالا قرار دادیم و در زمینه مسائل قانونی و اجرا توانستیم پیشرفت‌های خیلی خوبی داشته باشیم.

قرار است، مجموعه بهسازان توکنی را با نام «توکن معین ملت» در شبکه ققنوس عرضه کند. این پروژه را برای ما تشریح کنید؟ پیاده‌سازی این پروژه در چه مرحله‌ای است و با چه چالش‌هایی دارد؟ چه زمانی شاهد عرضه این توکن خواهیم بود؟

این پروژه کار مشترک مرکز نوآوری پل‌وینو و شرکت بهساز مشارکت بانک ملت است که قرار است با استفاده از پلتفرم ققنوس به‌عنوان یک نمونه عملیاتی منافع یک ملک تجاری توکنیزه و در اختیار عموم قرار داده شود. از مقدمات اصلی این کار تنظیم دقیق روش اجرایی و ضوابط و فرایندهای مربوط در قالب سپیدنامه بود که این کار انجام شده است. لکن به دلیل اینکه قرار بود از برخی کانال‌های بانک برای عرضه آن استفاده شود بخش حقوقی بانک مأموریت یافت که موضوع را مورد بررسی دقیق قرار دهد. خوشبختانه جلسات و هماهنگی‌های نسبتاً خوب و با نگاه مثبتی انجام شده است و برخی اصلاحات در حال نهایی‌سازی است. این یک کار کاملاً نو و جدید است که قرار است علاوه بر اجرای درست، قابل‌تعمیم و گسترش باشد.

آیا پروژه دیگری به جز توکن در حوزه املاک در دستور کار بهسازان فردا و بانک ملت قرار دارد؟

اولویت ما بحث املاک است؛ اما موضوع وثیقه را برای تسهیلات خرد به‌صورت جدی دنبال کردیم تا این توکن‌ها مانند توکن پیمان و الماس که جنبه سرمایه‌گذاری دارند، به‌عنوان وثیقه برای تسهیلات خرد استفاده شود. این موضوعات می‌تواند به توسعه استفاده از این توکن‌ها کمک کند و ارزش کاربردی توکن را ارتقاء می‌دهد. بانک ملت اولین بانک در ایران است که این کار را با ایجاد زیرساخت فنی در آینده نزدیک ایجاد کند.

چشم‌انداز ققنوس از نگاه شما چطور است؟

توکن‌هایی که ققنوس تا به امروز منتشر کرده است، بیشتر جنبه توکن‌هایی را دارد که برای قشر جوان که با فناوری توکنایز کردن دارایی‌ها، بلاک‌چین و رمزارزها آشنایی دارند، قابل‌استفاده است و خیلی برای سازمان‌ها قابل‌استفاده نیست. ققنوس از نظر فناوری و موضوع بسیار جدید و تغییرات آن بنیادین است و چشم‌انداز آن را بلندمدت باید دید. هزینه تراکنش‌ها به‌صورت کلی بسیار بالا است که می‌توان با زیرساخت ققنوس هزینه تراکنش‌ها را در سطح کشور کاهش داد. مهم‌ترین مسئله فعالیت‌های تجاری این است که فرایندها زمان و هزینه زیادی می‌برد. ققنوس می‌تواند هزینه‌ها را با بهره‌گیری از زیرساخت نوین دفترکل توزیع‌شده و زنجیره بلوک کاهش دهد. این موضوع از ارکان اصلی اقتصاد دیجیتال است؛ نقش اصلی ققنوس تأثیر در ارکان اقتصاد دیجیتال است.

موضوع این شماره از نشریه «ارز دیجیتال بانک مرکزی» است. نظر شما درباره این پدیده چیست؟ آیا در آینده شاهد ارزهای دیجیتال بانک مرکزی در سراسر دنیا خواهیم بود؟ در ایران چه‌طور، ارز دیجیتال بانک مرکزی می‌تواند برای ما مفید باشد؟ اصلاً چنین چیزی قابلیت عملیاتی‌شدن دارد؟

تقابلی جدی بین طرف‌داران و معتقدان به سیستم‌های متمرکز و در اختیار دولت‌ها و پیروان و ترویج دهندگان سیستم‌های غیرمتمرکز و مبتنی بر اجماع عمومی وجود دارد. هریک دلایل مفصل خود را دارند که در این مجال نمی‌گنجد و مخاطب خاص خود را دارد.

برآورد من تعدیل بین این دو دیدگاه است. یعنی دولت باید جایگاه خود را ارتقا دهد و در مراحل شکل‌گیری سیاست‌ها و اجرای آنها علاوه بر ظرفیت‌های سازمانی به طور سیستماتیک از نظرات و اجماع متخصصین و خبرگان استفاده نماید. در روش‌های نظارتی و صدور مجوزها نیز از شیوه‌های غیرمتمرکز و متکی به نظر کل ذی‌نفعان استفاده شود.

قاعدتاً اجرا و تصدی‌گری کاملاً می‌تواند با شیوه‌های جدید از بخش‌های دولتی منفک شود. افراطیون ماکسیمالیست‌های این حوزه باید بپذیرند که حفظ قدرت و جایگاه دولت رسمی با ویژگی‌های برشمرده غیرقابل‌اجتناب است و نمی‌توان آن را نفی کرد. هر نوع دیگر حاکمیت به مرور تبدیل به دولت‌های غیررسمی خواهد شد که به نفع عموم مردم و ملت‌ها نیست.

به دلیل کارکردها و ویژگی‌هایی که ارزهای دیجیتال دارند، قطعاً بانک‌های مرکزی به سراغ آن خواهند رفت. در غیر این صورت از فضای تحول جهانی عقب خواهند ماند. خانم کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، در مقاله‌ای در سال ۲۰۱۸ و سخنرانی خود در سال ۲۰۲۰ به طور مستقیم به این مسئله اشاره کرده است.

با یک جست‌وجوی ساده در اینترنت متوجه حجم انبوهی از مطالب از سال ۲۰۱۷ به بعد دراین‌رابطه می‌شوید. در ایران برهه‌ای از زمان این مسئله دنبال شد و ماموریت‌هایی به پست‌بانک و شرکت انفورماتیک داده شد.

در عصر اطلاعات و اقتصاد دیجیتالی شیوه‌های کنونی ناکارآمد و هزینه‌بر هستند. البته قطعاً این حرکت در ابتدا سطحی و کند خواهد بود که به‌مرور توسعه خواهد یافت. چرا که ارز دیجیتال بانک مرکزی در سطح میان بانکی و در سطح عموم و خرد، یک انقلاب پولی به حساب می‌آید و نمی‌توان انتظار داشت این تغییر به‌سرعت صورت پذیرد. ضمن اینکه این تحول می‌تواند کسب‌وکار بسیاری از استارتاپ‌های حوزه پرداخت و حتی خود بانک‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. پس این تغییر نیاز به زمان دارد.

با انتشار رمزارز بانک مرکزی، کنترل، نظارت و اعمال سیاست‌های پولی از دست بانک مرکزی خارج نمی‌شود. این پدیده ضمن کاهش هزینه‌های عملیاتی، تسهیل و مدیریت پرداخت‌های خرد و کنترل خلق پول از قابلیت‌هایی همچون پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند نیز برخوردار است. همچنین بسیاری از تصدی‌گری‌های قدرت‌زا را حذف می‌کند که این هم یک ضرورت و هم به صلاح عموم است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.