قراردادهای هوشمند ابزاری هستند که می‌توانند موجب تغییرات شگرفی در چگونگی انعقاد مناسبات تبادل ارزش شوند. این تغییرات ممکن است با ایجاد راهکارهای کاملا نوین یا بهبود بسیار زیاد در فرایندهای فعلی صورت پذیرند. در ادامه در مورد قراردادهای هوشمند در سکوهای استلار، اتریوم و هایپرلجر خواهیم خواند.

قرارداد هوشمند نیاز به یک شخص یا طرف بیرونی برای اعمال و کنترل تراکنش‌ها ندارد و در عوض با تکیه بر شبکه‌ای از گره‌های توزیع‌شده پایگاه‌داده مربوط را پردازش و نگه‌داری می‌کند.

شرکت‌ها و نهادها قادر به توسعه، برپاسازی و نگهداری شبکه اختصاصی خود نخواهند بود و در عمل ترجیح خواهند داد از شبکه‌هایی که برای این منظور ایجاد شده و مقبولیت کافی را کسب کرده است استفاده کنند.

عاملین این شبکه‌ها به تمامی افراد اجازه می‌دهند بر بستر شبکه اقدام به ایجاد قرارداد هوشمند کنند. غالبا هزینه استفاده از این شبکه‌ها به صورت پرداخت توکن همان شبکه اخذ می‌شود. بدیهی‌است که مقدار این هزینه با میزان پردازش موردنیاز قرارداد رابطه مستقیم دارد. هر چه‌قدر قرارداد هوشمند دارای پیچیدگی بیشتری باشد نیاز به هزینه بیشتری برای اجرا خواهد داشت.

در حال حاضر گزینه‌های زیادی پیش روی توسعه‌دهندگان قرارداد هوشمند وجود دارد؛ اما در میانشان شبکه‌هایی با برتری چشم‌گیر وجود دارد. در ادامه این نوشتار به بررسی ۳ سکوی برتر جهت استقرار (Deploy) قرارداد هوشمند می‌پردازیم.

اتریوم

غالباً علاقه‌مندان به فناوری بلاک‌چین، اتریوم را با توکن آن می‌شناسند، از این موضوع غافل‌اند که اتریوم یکی از مشهورترین بسترهای استقرار قرارداد هوشمند به شمار می‌آید و انتخاب اول اغلب توسعه‌دهندگان قرارداد هوشمند است. تا آنجا که اکثر افراد تازه‌کار در این زمینه، شبکه اتریوم و قرارداد هوشمند را هم‌رده و مترادف می‌دانند.

این پلتفرم در سال ۲۰۱۵ مطرح شد و پس از فراز و نشیب‌های بسیار به نقطه‌ای رسیه که قراردادهای هوشمند مربوط به موارد کاربردی بسیاری ازجمله بازی‌های آنلاین و ICOها را شامل می‌شود. امروزه اغلب ICO های فعلی در قالب استاندارد توکن «ERC20» مطرح می‌شوند.

مزیت اصلی پلتفرم قرارداد هوشمند اتریوم، سطح بالای استاندارد و پشتیبانی آن است. اتریوم مجموعه‌ای از قوانین مبین و شفاف جهت توسعه قراردادهای هوشمند وضع کرده که باعث افزایش سادگی و کاهش ریسک برای ذی‌نفعان شده است.

از منظر پشتیبانی نیز علاوه بر بزرگ‌ترین جامعه کاربری و بیشترین حجم استفاده قراردادهای هوشمند در این پلتفرم، اتریوم کاملا متعهد به بهبود شیوه ایجاد و کارکرد قراردادهای هوشمند است. اتریوم حتی زبان برنامه‌نویسی قرارداد هوشمند مختص به خود به نام Solidity را توسعه داده است که نه تنها به استاندارسازی بلکه به ساده‌سازی ایجاد قراردادها نیز کمک می‌کند؛ اما این به معنی خالی از ایراد بودن اتریوم نیست. در طی این سال‌ها ایرادات امنیتی بسیاری متوجه پلتفرم اتریوم بوده است. تحقیقات اخیر نشان می‌دهد ۳۴ هزار قرارداد از مجموع  قراردادهای هوشمند مستقر بر این پلتفرم دچار باگ‌های امنیتی هستند.

باوجوداین، اتریوم همچنان به عنوان یکی از بهترین پلتفرم‌های چندمنظوره جهت ایجاد قراردادهای هوشمند به شمار می‌آید.

مزایای اتریوم:

  • استفاده رایگان (تراکنش‌ها مشمول پرداخت هزینه‌اند.)
  • استاندارد توکن اتریوم ERC20
  • زبان برنامه‌نویسی قرارداد هوشمند اختصاصی Solidity
  • راهنماهای واضح برای توسعه‌دهندگان
  • جامعه توسعه‌دهندگان بزرگ و پیشرفته

معایب اتریوم:

  • شبکه اغلب پرازدحام
  • هزینه‌های بالای پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند
  • ایرادات امنیتی یافت شده

هایپرلجر فبریک

پروژه‌ی هایپرلجر در دسامبر ۲۰۱۵ توسط بنیاد لینوکس شروع شد و با همکاری IBM ادامه پیدا کرد. هایپرلجر یک پروژه‌ی متن باز است که اکنون چارچوب‌های (Framework) مختلفی تحت لوای آن در حال توسعه هستند. هایپرلجر فبریک، پلتفرم قرارداد هوشمندی است که به عنوان یکی از بهترین جایگزین‌های اتریوم مطرح شده است.

همانند اتریوم، توسعه‌دهندگان هایپرلجر نیز ابزارهای بسیار مفیدی ساخته‌اند که از جمله آن‌ها می‌توان به «Hyperledger Composer» اشاره کرد که ابزاری مبتنی بر جاوا اسکریپت است و توسعه‌دهندگان را قادر می‌سازد با سادگی و اثرگذاری بیشتری قراردادهای هوشمند خود را ایجاد کنند.

توسعه‌دهندگان قادر خواهند بود با استفاده از جاوا اسکریپت در Hyperledger Compose یا با نصب ماژول‌های لازم، با استفاده از زبان ‌Go یا دیگر زبان‌های معمول، نسبت به ایجاد قراردادهای هوشمند خود اقدام کنند. این ویژگی هایپرلجر، باعث انعطاف‌پذیری بی‌نظیری برای توسعه‌دهندگان می‌شود؛ چرا که نیاز به استفاده از یک زبان به‌خصوص مانند Solidity را از میان می‌برد.

درنهایت، هایپرلجر یک شبکه مجوزدار است، به این معنی که مشارکت‌‌کنندگان در شبکه دارای هویت معلوم هستند. این ویژگی هایپرلجر را به یکی از اصلی‌ترین انتخاب‌های شرکت‌هایی تبدیل می‌کند که جهت رعایت الزامات قانونی نیاز به شناسایی مشارکت‌کنندگان در شبکه دارند.

اما هایپرلجر نیز خالی از اشکال نیست. هایپرلجر فاقد سیستم توکنیزه کردن است. اگر چه این موضوع دارای فوایدی نیز هست، در عین حال باعث ایجاد محدودیت در قراردادهای هوشمندی است که نیاز به پیاده‌سازی ساده در پلتفرم دارند. برای توسعه قراردادهای هوشمندی که نیاز به پرداخت یا انتقال توکن دارند، بهتر است از پلتفرم‌های دیگر استفاده شود.

 استلار

استلار به‌عنوان  از قدیمی‌ترین و جذاب‌ترین پلتفرم‌های قرارداد هوشمند در سال ۲۰۱۴ بنیان‌گذاری شناخته شده است. موارد اخیرِ استفاده شرکت‌های بزرگ فناوری از شبکه استلار، حاکی از آینده درخشان این پلتفرم است.

یکی از موارد استفاده کلیدی که شرکت‌ها مجاب به استفاده از استلار شده‌اند، به وجود آوردن امکان پرداخت‌های بین‌المللی است. همچنین استلار به سهولت کارکرد مشهور است. استلار عملا به عنوان یکی از بهترین و ساده‌ترین راهکارها برای ICO ها شناخته می‌شود.

سرعت و امنیت استلار، آن را به مناسب‌ترین بستر برای پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند با پیچیدگی کم، تبدیل کرده است. همچنین استلار یکی از کم‌هزینه‌ترین بسترها جهت پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند و در مقایسه با سایر پلتفرم‌ها هزینه ارسال تراکنش در آن بسیار پایین است.

استلار امکان پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند را با استفاده از انواع ویژگی‌ها و محدودیت‌ها در عملیات خود فراهم آورده است. ویژگی‌هایی مانند Multisignature، Batching، Sequence، TimeBound، Escrow Account و Claimable Balance که از طریق آن‌ها انواع مختلف عملیات موردنیاز جهت پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند میسر می‌‌شود.

مزایای استلار:

  • ایدئال برای ICO ها
  • بسیار ارزان
  • سادگی
  • کارایی مناسب

در نهایت…

انتخاب بهترین بستر جهت پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند نیز نیاز به شناسایی صحیح نیازمندی‌ها دارد. اگر قصد انتخاب پلتفرمی برای پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند دارید، باید گزینه‌های مختلف را بررسی و بهترین گزینه را انتخاب کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.