مهدی نوری، اقتصاددان و مدرس دانشگاه تهران و مدیرعامل شرکت اگریتال در گفتگویی با ماهنامه ققنوس درباره فرصتهای توکن سازی معتقد است که با توکن سازی میتوان فرایند مالیات ستانی را شفافتر و عادلانهتر انجام داد.
مهدی نوری اقتصاددان، مدرس دانشگاه تهران و مدیرعامل شرکت اگریتال در گفتوگویی با ماهنامه ققنوس به پرسشهایی درباره اثرات توکن سازی بر اقتصاد و بازیگران اقتصادی پاسخ داده است.
او با بیان اینکه برای فهم تأثیر توکن سازی بر اقتصاد ابتدا باید تعریفی از آن داشته باشیم. توکنیزه کردن را ایجاد یک گواهی دیجیتال بر بستر دفتر کل توزیع شده تعریف کرده و میگوید: پس توکن به معنای ساده یک گواهی دیجیتال است، در این تعریف هم بحث ارزش اقتصادی و هم مباحث حقوقی از منظر حقوق مالکیت و امثالهم مطرح میشود.
نوری در ادامه با اشاره به ویژگیهای دفترکل توزیع شده و انواع توکنها یکی از آثار توکن سازی را در بحث مولد سازی داراییها بر شمرده و بیان میکند: دولت میتواند بخشی از داراییهای راکد خود را توکنایز کرده و بخشی از کسری بودجه خود را جبران کند.
این مدرس دانشگاه تهران با بیان این نکته که توکن سازی میتواند منجر به توسعه اقتصاد دیجیتال و اقتصاد اشتراکی در کشور شود ادامه میدهد: با توکن سازی این امکان وجود دارد که فرآیندهای مالیاتستانی آسانتر و عادلانهتر شود و در مجموع توکنیزه کردن منجر به شفافیت اقتصادی و کاهش هزینهها در اقتصاد خواهد شد.
مدیر عامل شرکت اگریتال درباره توکنهای بیتا (NFTs) با بیان اینکه این توکنها در دو سال اخیر رشد بالایی داشتهاند اظهار میدارد: با این دسته از توکنها امکان ارز آوری به ویژه توسط هنرمندان کشور وجود خواهد داشت.
نوری با بیان اینکه با توکن سازی میتوان سرعت گردش کالاها را افزایش داد میگوید: امکانی که توکنایز کردن ایجاد میکند این است که سرعت گردش و نقل و انتقالات را میتواند بیشتر کند. درواقع، شما وقتی که گواهی دیجیتال که همان توکن است را برای یک دارایی، به ویژه داراییهای واقعی ایجاد کنید، امکان نقل و انتقالات آن دارایی بیشتر میشود. برای نمونه در بازار سرمایه، کسی که مالک سکه است به راحتی میتواند نقل و انتقالات گواهی سکه (توکن سکه) خود را انجام دهد. یعنی شما به راحتی با توکنایز کردن میتوانید سرعت گردش کالاها را افزایش دهید که این خود آثاری در اقتصاد خواهد داشت.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه بسته به اینکه توکن سازی بر بستر بلاکچین عمومی باشد یا خصوصی تأثیرات متفاوتی روی اقتصاد و نهادهای اقتصادی خواهد داشت میگوید: اگر توکنایز کردن بر بستر بلاکچینهای عمومی باشد که به راحتی در کنترل نهادهای مرکزی نیست، قطعاً با چالشهای جدی از سوی نهادهای مرکزی مواجه خواهد شد و احتمالاً مخالفتهایی در این راستا صورت خواهد گرفت.
آنچه در این نوشتار آمد خلاصهای از گفتوگوی مهدی نوری با ماهنامه ققنوس درباره توکن سازی بود که در هشتمین شماره این ماهنامه منتشر شده است. علاقمندان میتوانند با دریافت ماهنامه از لینک زیر متن کامل این گفتوگو را مطالعه کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.