نگاهی به توکنسازی و تاثیر آن بر توسعه پایدار، مقالهای در هشتمین ماهنامه ققنوس با عنوان شوق یک خیز بلند از یدالله نعمتی، کارشناس ارشد مطالعات توسعه است که به مفهوم توسعه و تاثیر توکنیزه کردن در توسعه پایدار پرداخته است.
رسیدن به توسعه پایدار نیازمند شوق یک خیز بلند است. یکی از مقالات هشتمین شماره ماهنامه ققنوس به بحث توکنسازی و توسعه پایدار میپردازد که یدالله نعمتی، کارشناس ارشد مطالعات توسعه ابتدا مفهوم توسعه پرداخته و پس از آن توسعه پایدار را تعریف کرده است. همچنین در این نوشتار به موضوع توکنسازی و تاثیر آن بر توسعه پایدار پرداخته شده که نگاهی جامع و مهم به توکنسازی تلقی میشود.
یدالله نعمتی در تعریف توسعه به نقل از دانشمندان این حوزه میگوید: توسعه در لغت به معنای وسعت بخشیدن و باز کردن است(فرهنگ معین) اما واژه development را بهتر است انکشاف ترجمه کرد چه اینکه این واژه از ریشه develop است که تغییر کیفی در چیزی یعنی تبدیل گرایشهای بالقوه آن به گرایشهای بالفعل را معنا میدهد. در مقابل envelop که انقباض کیفی را شامل میشود. خود انکشاف در لغت چنین آمده است: «اظهار، افشا و پردهدری، کشف و اظهار چیزی تازه و نو»
او در تعریف مفهوم توسعه پایدار چنین مینویسد:«توسعه پایدار» یا Development Sustainable مفهومی است که از به بنبست رسیدن رویکردهای قبلی توسعه و تغییر نگرش بشر به آن پدید آمده است. این مفهوم تلاش دارد که با نگاهی جدید به توسعه، اشتباهات گذشته بشری را درباره آن تکرار نکند.
در ادامه این نوشتار به اشتباههای رایج اشاره میشود. در واقع، در طول قرن گذشته بهتدریج مشخص شد که جنبههای «اجتماعی» و «انسانی» در پارادایم سنتی توسعه نادیده گرفتهشدهاند و این یکی از اشتباههای مهم در حوزه توسعه پایدار است.
نویسنده مقاله در این باره میگوید: بهنوعی در این سیستمِ توسعه اقتصادی و نوسازی روزافزون، انسان هم تبدیل به بخشی از ماشین و چرخدندههای آن شده و کرامتهای انسانی و حقوق اولیه او نادیده گرفتهشده است. حقیقت این بود که توسعه اقتصادی، در ظهور و پیدایشش، با بهرهکشی و نگاه غیر انسانی به پدیدآورنده خودش، همراه شده بود. ساعتهای کار طولانی، دستمزدهای غیرمنصفانه، شرایط سختِ کاری و مخاطرات ایمنی و سلامت شغلی، بهکارگیری نیروی کار کودک و تهدید بنیان خانواده بهواسطه عدم توازن بین کار و زندگی برای هم زنان و هم مردان، بخشی از این چالشهای انسانی بود.
او در ادامه با ورود به بحث توکنسازی نوشته است: با توجه به آنچه در تعریف توسعه و توسعه پایدار مطرح شد، توجه به محیط زیست و فقرزدایی که خود مشخصه توجه به شاخصهای اجتماعی و انسانی توسعه است در شکل گیری مفهوم توسعه پایدار شروطی اساسی هستند. حال با رشد روز افزون فناوریهای ارتباطی و گسترش اینترنت و فضای مجازی اکنون دیگر نیازی به تخریب منابع طبیعی برای تولید برخی از کالاها که ماهیت دارایی دارند نیست. اینترنت اکنون نهفقط برای خلق و انتقال دادهها و اطلاعات بلکه برای خلق و انتقال ارزش نیز به کار میرود، بلی خلق و انتقال ارزش! اما این مهم چگونه اتفاق میافتد، استفاده از فناوری دفتر کل توزیعشده (DLT) به دلیل شفافیت و انکارناپذیری ذاتیاش برای خلق و انتقال ارزش از طریق اینترنت ضرورتی ایجابی دارد.
علاقمندان به موضوع توکنسازی و توسعه پایدار برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند متن کامل این مقاله را در هشتمین ماهنامه ققنوس از لینک زیر دریافت و مطالعه کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.