فناوری مالی که اصطلاحاً با عنوان فین‌تک شناخته می‌شود، برای توصیف پدیده جدیدی استفاده می‌شود که به دنبال بهبود و خودکارسازی استفاده از خدمات مالی است.

 

نقش فین‌تک در بهره‌وری خدمات مالی

امروزه در عصرتحولات دیجیتال، استفاده از فناوری‌های مالی(فین تک‌ها) به بخش جدایی‌ناپذیری از صنعت مالی تبدیل شده‌اند. همکاری بانک‌ها با استارت‌آپ‌های فین تک برای گذار به بانکداری دیجیتال، دیگر نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت به نظر می‌رسد. بخصوص در سال‌های اخیر، فین تک به جنبه‌ مهمی از نهادهای قانونی مالی سازمان‌یافته تبدیل شده و رسماً نقش عظیمی در اقتصاد جهانی، چشم‌انداز پیش روی کسب و کارها  و ساختار جامعه‌ مدرن دارد. اما فین تک چه ماهیتی دارد و سازوکار آن در ارائه خدمات مالی چگونه است؟

در ادامه این مقاله تلاش می‌کنیم تا کارکردها و مزایای این فناوری‌های جدید مالی را مرور کنیم.

 

فین‌تک چیست؟

فناوری مالی که اصطلاحاً با عنوان فین‌تک شناخته می‌شود، برای توصیف پدیده جدیدی استفاده می‌شود که به دنبال بهبود و خودکارسازی استفاده از خدمات مالی است. فین‌ تک در ذات خود برای کمک به شرکت‌ها، صاحبان مشاغل و مصرف‌کنندگان و برای مدیریت بهتر عملیات و فرآیندهای مالی با استفاده از نرم‌افزارها و الگوریتم‌هایی است که در رایانه‌ها و بیشتر در تلفن‌های هوشمند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هنگامی که فین‌تک در قرن بیست و یکم ظهور کرد، این اصطلاح در ابتدا، به فناوری به کار رفته در سیستم‌های پشتیبان مؤسسات مالی اطلاق شد. اما از آن زمان به بعد، تغییری به سمت خدمات مصرف‌گرایانه‌تر و در نتیجه تعریف مشتری‌محورتر از این تکنولوژی صورت گرفته است. فین‌تک اکنون بخش‌ها و صنایع مختلفی مانند آموزش، بانکداری، خرده‌فروشی و مدیریت سرمایه‌گذاری را شامل می‌شود. فین‌تک همچنین شامل توسعه ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت‌کوین است.

به‌طور کلی، اصطلاح “فناوری مالی” می‌تواند برای هر نوآوری در نحوه انجام معاملات تجاری افراد، از ایجاد پول دیجیتال تا حسابداری به کار رود. با این حال، از زمان فراگیر شدن تلفن‌های هوشمند، فناوری مالی به‌طور انفجاری رشد کرده است.

 

فین‌تک و فناوری‌های جدید

فناوری‌های جدید مانند هوش مصنوعی (AI)، بازاریابی مبتنی بر داده و حدس و گمان را از تصمیم‌گیری‌های مالی دور می‌کنند. فین‌تک از چت‌بات‌ها و رابط‌های هوش مصنوعی برای کمک به مشتریان در انجام وظایف اساسی و همچنین کاهش هزینه‌ها استفاده می‌کند. فین‌تک با استفاده از اطلاعات مربوط به سابقه پرداخت‌ها، برای شناسایی تراکنش‌های غیرمعمول یا مشکوک، همچنین برای مقابله با سوءاستفاده‌های مالی مورد استفاده قرار می‌گیرد. فین‌تک از اواسط دهه ۲۰۱۰ به این سو، رشد قابل توجهی داشته است. آمریکای شمالی همچنان اکثر استارت‌آپ‌های فین‌تک را ایجاد کرده است. آسیا با فاصله‌ای نزدیک در رتبه دوم و پس از آن اروپا قرار دارد.

در ادامه بعضی از فعال‌ترین کارکردهای فین‌تک را مرور می‌کنیم.

ارزهای دیجیتال (بیت کوین، اتریوم و غیره)، توکن‌های دیجیتال (مانند NFT) و پول دیجیتال از جمله حوزه‌های مرتبط با فین‌تک شناخته می‌شوند. این محصولات اغلب به فناوری بلاکچین متکی هستند که سوابق را در شبکه‌ای از رایانه‌ها نگه‌داری می‌کند.

بانکداری باز از دیگر مفاهیم مرتبط با فین تک است. این فرآیند دسترسی همگانی به داده‌های بانکی را برای طراحی ابزارهایی پیشنهاد می‌کند که شبکه‌ای از مؤسسات مالی و ارائه‌دهندگان آن‌ها را ایجاد می‌کنند.

اینشورتک (Insurtech) یکی از این ابزارها است که استفاده از فناوری را برای ساده‌سازی صنعت بیمه دنبال می‌کند. اینشورتک راه‌هایی را بررسی می‌کند که شرکت‌های بیمه بزرگ انگیزه کمتری برای بهره‌برداری از آن‌ها دارند. بیمه اجتماعی و استفاده از جریان‌های جدید داده از اینترنت برای قیمت‌گذاری پویای حق بیمه‌ها از جمله این موارد است.

رگ تک (Regtech) سیستم دیگری است که اصلاح قوانین و همگام شدن با آن‌ها را در جهت کاهش ریسک ناشی از مغایرت‌ها و آسیب‌ها دنبال می‌کند. این سیستم تلاش دارد در عین حفظ کارآمدی همراه با کنترل هزینه‌ها، بانک‌ها، مؤسسات مالی و استارت‌آپ‌های فین‌تک، حداکثر تطبیق‌پذیری با قوانین جدید را در کمترین زمان ممکن داشته باشد.

مشاوران روبو (Roboadvisors) پلتفرم‌های دیجیتالی هستند که خدمات برنامه‌ریزی مالی خودکار و الگوریتم محور را بدون نظارت انسانی ارائه می‌دهند. یک مشاور روبو معمولی از طریق نظرسنجی آنلاین سؤالاتی در مورد وضعیت مالی و اهداف آینده شما می‌پرسد. سپس از داده‌ها برای ارائه مشاوره و سرمایه‌گذاری خودکار برای شما استفاده می‌کند.

خدمات بدون بانک/تحت بانکی فرآیند دیگر در حوزه فین‌تک است. این سیستم به دنبال خدمات‌رسانی به افراد محروم یا کم درآمدی است که توسط بانک‌های سنتی یا شرکت‌های بزرگ خدمات مالی نادیده گرفته می‌شوند یا کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند.

 

نمونه‌هایی از پلتفرم‌های خدمات مالی در حوزه فین تک

در حال حاضر فین‌ تک در بسیاری از زمینه‌های مالی به کار گرفته شده است. در اینجا چند نمونه از این‌ها را مرور می‌کنیم.

اپلیکیشن‌های سرمایه‌گذاری مانند رابین هود (Robinhood) خرید و فروش سهام  و رمزارزها را از دستگاه تلفن همراه شما، اغلب با کارمزد کم یا بدون کارمزد تسهیل می‌کنند.

برنامه‌های پرداخت مانند Paypal، Venmo، Block (Square)، Zelle، و CashApp پرداخت آنلاین و در لحظه به افراد یا مشاغل را آسان می‌کنند.

برنامه‌های مالی شخصی مانند Mint، YNAB، و Quicken SimpliFi به شما امکان می‌دهند همه امور مالی خود را یکجا مشاهده کرده، بودجه‌ها را تنظیم و صورت‌حساب‌ها را پرداخت کنید.

پلتفرم‌های وام‌دهی P2P مانند Prosper، Lending Club و Upstart به افراد و صاحبان کسب‌وکارهای کوچک امکان می‌دهند تا از مجموعه‌های مستقل خدمات ارائه وام، وام‌های خرد دریافت کنند.

برنامه‌های رمزنگاری، از جمله کیف‌پول‌ها، صرافی‌ها و برنامه‌های پرداخت به شما امکان می‌دهند ارزهای رمزنگاری شده و توکن‌های دیجیتالی مانند بیت‌کوین و NFT را نگهداری کرده یا خرید و فروش کنید.

در حالی که بانک‌ها و استارت‌آپ‌های فین تک، برنامه‌های کاربردی مفیدی را در زمینه امور معمول بانکداری مثل پس‌انداز، نقل و انتقالات بانکی و کارت‌های اعتباری ایجاد کرده‌اند، بسیاری از حوزه‌های دیگر فین‌تک هم که بیشتر به سرمایه‌گذاری‌های شخصی و پرداخت‌ها مربوط می‌شوند محبوبیت خود را افزایش داده‌اند.

 

برای ورود به بازار غیرمتمرکز ققنوس بر روی لینک زیر کلیک کنید.