راهکار ققنوس به ذینفعان برات دیجیتال کمک می‌کند تا ضمن احراز هویت معتبر، با جلوگیری از جعل اسناد یا عنوان، خطرات پیش روی تجارت و دادوستد را کاهش دهند.

 

نگاهی به توکن برات دیجیتال بر بستر شبکه ققنوس

اسناد تجاری دیجیتال راهکاری نوین برای تسهیل معاملات و دادوستدهای داخلی و فراملی است، به‌ویژه در این دوران که همه‌گیری بیماری کووید-۱۹ کمر اقتصاد جهان را شکسته است و تجارت جهانی با چالشی نابهنگام مواجه شده است. استفاده از اسناد تجاری دیجیتال بیش‌ازپیش ضرورت یافته است. با توجه به اینکه فناوری دفتر کل توزیع‌شده شفاف و ذاتاً انکارناپذیر است، می‌تواند اسناد تجاری را در شکلی امن، بدون خدشه و انکارناپذیر بین ذینفعان جابجا کند. به همین منظور ققنوس راهکاری برای مدیریت برات به‌عنوان مهم‌ترین سند تجاری بر بستر دفتر کل توزیع‌شده فراهم کرده تا کاربران بتوانند از این طریق کلیه فرآیند انتشار تا ابطال، نکول یا واخواست احتمالی را انجام دهند.

 

برات چیست؟

پیش از ورود به مبحث برات دیجیتال ابتدا باید برات را تعریف کرد، درباره برات باید گفت برات سندی است که به‌موجب آن شخصی به شخص دیگر دستور می‌دهد که در زمان تعیین‌شده، مبلغ معینی در وجه یا حواله‌کرد شخص ثالث بپردازد. از دیدگاه حقوق تجارت برات عقد یا قرارداد تجاری به معنای خاص نیست بلکه صرفاً سندی است متضمن تعهدی تجاری با ویژگی‌های خاص خود که وسیله پرداخت است و در مبادلات تجاری نقش پول را ایفا می‌کند. با توجه به تعریف برات و اهمیت برات در تجارت چه داخلی و چه بین‌المللی شرکت فناوری‌های اطلاعاتی و مالی توزیع‌شده یکتا ققنوس پارس به‌عنوان یکی از میزبانان شبکه ققنوس اقدام به انتشار توکن برات دیجیتال بر بستر فناوری توزیع‌شده کرده است.

اما برات دیجیتال چیست و چه ویژگی‌هایی نسبت به برات کاغذی دارد، همچنین اینکه توکن برات دیجیتال ققنوس چه مزایای ویژه‌ای را با خود حمل می‌کند؟

 

تمام آنچه برات را به «برات دیجیتال» تبدیل می‌کند!

درباره برات دیجیتال باید گفت که شکل توکنیزه‌شده برات است و تمامی ویژگی‌های آن را با خود حمل می‌کند علاوه بر این، راهکار ققنوس به ذینفعان برات دیجیتال کمک می‌کند تا ضمن احراز هویت معتبر برات‌کش و برات‌گیر، با جلوگیری از جعل اسناد یا عنوان، خطرات پیش روی تجارت و دادوستد را کاهش دهند. از سوی دیگر به‌علاوه کاربران نهایی این توکن مانند برات‌کش، دارنده برات و برات‌گیر قادرند با بهره‌گیری از فرصت‌های ایجادشده، برات‌های خود را به‌صورت غیرحضوری امضا کرده و به گردش درآورند. این امر به فضای تجاری و اقتصادی کشور کمک خواهد کرد تا هرچه سریع‌تر به سمت حذف پیشخوان‌های حضوری گام برداشته و حرکت به‌سوی اقتصاد دیجیتال را شتاب دهد. آنچه در ادامه می‌آید فهرستی از مزایا و ویژگی‌های توکن برات دیجیتال است.

  • احراز هویت ذینفعان برات بر اساس الزامات قانون تجارت الکترونیک
  • مدیریت هزینه تمبر پرداخت مالیات صدور برگ برات
  • صدور برات‌های دیجیتال در مبالغ مختلف بر اساس واحد ده میلیون ریال به‌صورت توکن‌های منحصربه‌فرد بر بستر شبکه ققنوس که قابلیت خرد شدن تا سطح یک‌میلیون ریال را دارند.
  • تخصیص شماره‌سریال منحصربه‌فرد برای هر برات
  • ثبت مشخصات برات‌کش، برات‌گیر، محل و … در اقلام اطلاعاتی هر برات در حساب اختصاصی برات
  • ایجاد امضای دیجیتال وزن‌دار برای هر یک از ذینفعان
  • پیاده‌سازی فرایندهای صدور، انتقال، تسویه، نکول و واخواست به‌صورت دیجیتالی
  • ثبت کلیه عملیات بر روی دفتر کل توزیع‌شده به‌منظور افزایش امنیت، شفافیت و قابلیت نظارت توسط نهادهای ناظر و عموم مردم
  • غیرمتمرکز بودن به‌منظور از میان بردن نقطه شکست تکینه و پایداری در برابر انواع حملات سایبری
  • غیرقابل جعل بودن و کاهش ریسک‌های عملیاتی
  • حذف کاغذ از مبادلات و کاهش هزینه‌های اجرایی
  • احراز هویت امن ذینفعان برات در محاکم و مجامع قضایی در زمان نکول و واخواست
  • غیرقابل انکار بودن کلیه تعاملات در چرخه عمر برات دیجیتال برای کلیه ذینفعان
  • بهره‌گیری از ظرفیت امضای دیجیتال مطابق با آیین‌نامه اجرایی ماده ۳۲ قانون تجارت الکترونیک مبتنی بر شبکه ققنوس
  • پشتیبانی از ظرفیت قرارداد هوشمند در زمان تسویه برات بین ذینفعان
  • پرداخت کارمزد تراکنش‌های ققنوسی کاربران با استفاده از حساب حامی (Sponsor Account) و عدم نیاز به هیچ توکن دیگری جهت پرداخت کارمزدهای شبکه (رایگان بو دن تراکنش‌های برات دیجیتال برای کاربران و عدم نیاز به در اختیار داشتن توکن پایه پیمان)

 

برات دیجیتال، توکنی با هزاران مزیت

همچنین از ویژگی‌های توکن برات دیجیتال باید به این نکته اشاره کرد که توکن برات دیجیتال از نوع توکن‌های قابل تقسیم است یعنی توکن برات دیجیتال ققنوس نسبت به برات سنتی واجد یک مزیت اضافی است و آن‌هم خردپذیری این توکن است. بدین معنا که برخلاف برات سنتی، توکن برات دیجیتال قابلیت آن را دارد   که به یک یا چند برات کوچک‌تر تقسیم شود.

برای مثال براتی را با مبلغ ۴۰ میلیون ریال در نظر بگیرید. کاربر شبکه ققنوس، در مقام برات‌کش پس از ابطال تمبر و خرید برات هم می‌تواند آن را در یک نوبت و به مبلغ سقف مقرر در برات صادر کند و هم قادر خواهد بود آن را به دو برات ۲۰ میلیون ریالی تقسیم و هریک را جداگانه صادر کرده و به دارنده تحویل دهد. این ویژگی سبب خواهد شد تا کاربر بهتر و آسان‌تر بتواند نسبت به مدیریت برات‌های خود اقدام کند. همچنین در فرضی که شخص بخواهد براتی را که از شخص ثالثی گرفته به شخص دیگری واگذار کند، این مزیت اجازه خواهد داد تا بدون نیاز به صدور برات جدید، شخص بتواند براتی را که دارد به شخص دیگر واگذار کند. علاوه بر این موارد، این ویژگی این امکان را به اشخاص خواهد داد تا بتوانند نسبت به دریافت و پرداخت جزئی وجه برات، پیش از موعد مندرج در متن سند، توافق کنند.

 

آنچه برات را معتبر می‌کند

درباره مجوزهای اخذشده توکن برات دیجیتال باید گفت که بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا، وزارت اقتصاد در تفاهم‌نامه‌ای که در سال ۱۳۹۹ با بانک ملی امضا کرد، به این بانک مجوز صدور سفته الکترونیکی را داد. باید به این نکته اشاره کرد که سیستم تسهیلات بانک ملی ایران تجربه پرداخت هشتاد هزار فقره تسهیلات کرونایی را تا امروز دارد و نیز تجربه صدور بیش از سیصد هزار قطعه امضای دیجیتال را نیز دارد.

از سوی دیگر با اخذ مجوز آزمونگاه (سند باکس) از وزارت اقتصاد، بانک ملی با دسترسی به فناوری دفتر کل توزیع‌شده بر بستر ققنوس ازاین‌پس قادر است از ظرفیت موجود در قوانین و مقررات اسناد تجاری استفاده کرده و این اسناد را در قالب توکن صادر کند.

 

جبران ضرر و زیان؛ ققنوس وارد می‌شود!

همچنین در صورت تشخیص زیان در محیط آزمونگاه رویکرد شرکت ققنوس به شرح زیر است.

۱. سناریوهای محتمل در مورد اینکه ذینفعان (دارنده برات، برات‌کش و برات‌گیر) متحمل خسارت شوند:

این سناریوها محدود به شرایطی هستند که امکان اثبات هویت و امضای دیجیتال ایشان نزد محاکم قضایی توسط پلتفرم قابل انجام نباشد. در این خصوص ققنوس صد درصد خسارت وارده به ذی‌حق را تقبل کرده و خسارات مالی ایشان را مطابق با برات متناظر جبران می‌کند.

۲. افرادی که در محیط آزمون انتخاب می‌شوند:

در محیط آزمون جامعه مخاطبانی که برای این موضوع انتخاب می‌شوند از مجموعه افراد حقیقی یا حقوقی است که در حال حاضر با مجموعه میزبان‌های ققنوس رابطه استخدامی و یا تجاری دارند و دسترسی به ایشان به‌راحتی امکان‌پذیر است.

۳. اگر اجرای برات دیجیتال بر بستر ققنوس ادامه پیدا نکند…:

در صورت رسیدن به این جمع‌بندی که اجرای برات دیجیتال بر بستر ققنوس ادامه پیدا نکند، ققنوس با هزینه خود کلیه برات‌های دیجیتال را با برات‌های کاغذی یا الکترونیکی جایگزین کرده و مجموعه برات‌های صادرشده در این محیط آزمون را باطل می‌کند.

۴. روند افزایش نظارت‌پذیری شبکه ققنوس:

به‌منظور افزایش نظارت‌پذیری شبکه ققنوس پیرامون انتشار برات دیجیتال، یک گره ناظر برای وزارت امور اقتصاد و دارایی راه‌اندازی می‌شود تا مسئولان مربوطه بتوانند بر کلیه تراکنش‌های شبکه ققنوس نظارت داشته و آخرین وضعیت کاربران را رصد کنند.

 

برای آشنایی با سامانه برات ققنوس بر روی لینک زیر کلیک کنید.