بلاک‌چین‌های کنسرسیومی به‌اندازه بلاک‌چین‌های عمومی محبوبیت ندارند، اما برای مجموعه‌ای از شرکت‌ها که همکاری‌های مشترک دارند، بسیار مفید هستند.

در حال حاضر فناوری بلاک‌چین به‌طور گسترده در سراسر جهان و در طیف وسیعی از صنایع مختلف محبوبیت پیدا کرده است. بلاک‌چین انواع مختلفی دارد که هر کدام برای هدف و عملکردی خاص می‌توانند مناسب باشند. بلاک‌چین کنسرسیوم یا ائتلافی هم یکی از انواع این فناوری است که کاربردهای ویژه و مزایای خاص خود را دارد. در این مقاله قصد داریم به این کاربردها بپردازیم.

 

بلاک‌چین کنسرسیوم چیست؟

یک بلاک‌چین کنسرسیوم که با عنوان بلاک‌چین «فدرال» هم معرفی می‌شود، گاهی اوقات ممکن است با یک بلاک‌چین خصوصی اشتباه گرفته شود، اما این دو یکسان نیستند. این اشتباه از آن جهت است که هم بلاک‌چین‌های خصوصی و هم بلاک‌چین کنسرسیوم، برخلاف بلاک‌چین عمومی که به هر شخصی اجازه می‌دهد به شبکه بپیوندد، نیاز به مجوز قبلی کاربر برای دسترسی‌ها دارند.

برخلاف بلاک‌چین‌های خصوصی، کنسرسیوم‌ها معمولاً متعلق به یک گروه یا سازمان نیستند. در عوض، چندین سازمان می‌توانند روی یک بلاک‌چین کنسرسیوم حضور داشته باشند و داده‌ها را در سراسر شبکه به‌صورت خصوصی و ایمن به اشتراک بگذارند.

از زاویه‌ای دیگر، درحالی‌که بلاک‌چین‌های عمومی و خصوصی می‌توانند برای ثبت تراکنش‌های رمزنگاری استفاده شوند، بلاک‌چین‌های کنسرسیوم  بیشتر در جهت تبادل داده فعالیت دارند.

یک بلاک‌چین کنسرسیوم، مانند دیگر انواع بلاک‌چین، نیازمند یک مکانیسم اجماع است که همه گره‌ها می‌توانند برای تأیید داده‌ها از آن استفاده کنند. بلاک‌چین‌ کنسرسیوم اغلب از چالاکی خوبی برخوردار هستند، زیرا تعداد کاربر در آن‌ها کمتر است و گره‌های کمتری برای فرآیند اجماع مورد نیاز است. این یکی از بزرگ‌ترین مزایای استفاده از بلاک‌چین کنسرسیوم شمرده می‌شود.

با وجود اینکه بلاک‌چین‌های کنسرسیومی به‌اندازه بلاک‌چین‌های عمومی محبوب نیستند، اما برای مجموعه‌ای از شرکت‌ها که همکاری‌های مشترک دارند، بسیار مفید هستند.

بلاک‌چین‌های فدرال در چندین صنعت دیگر مانند امور مالی، بانکداری و مراقبت‌های بهداشتی نیز محبوب هستند، اگرچه به نظر می‌رسد این نوع از بلاک‌چین در بین شرکت‌هایی که می‌خواهند داده‌ها را به‌طور ایمن به اشتراک بگذارند محبوبیت بیشتری پیدا کرده است.

 

چرا بلاک‌چین کنسرسیوم را انتخاب می‌کنیم؟

بلاک‌چین‌‌های کنسرسیومی اغلب توسط گروه‌هایی از شرکت‌ها ایجاد می‌شوند که می‌خواهند از مزایای تبادل ارزش و اطلاعات ارائه‌شده توسط دفتر کل توزیع‌شده بهره ببرند، اما بلاک‌چین‌های عمومی و بدون مجوز را به هر دلیلی ناکافی بدانند.

بلاک‌چین‌های کنسرسیومی را می‌توان گامی میانی بین بلاک‌چین‌های عمومی و خصوصی در نظر گرفت.

بلاک‌چین‌های عمومی اصلی‌ترین و فراگیرترین نوع بلاک‌چین هستند. مشهورترین ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) متعلق به این نوع هستند. آن‌ها ماهیت غیرمجاز و غیرمتمرکز دارند؛ یعنی هر کسی می‌تواند به شبکه‌های آن‌ها دسترسی داشته باشد و در صورت تمایل به یک شرکت‌کننده با حقوق برابر تبدیل شود.

از سوی دیگر، بلاک‌چین‌های خصوصی توسط شرکت‌ها طراحی می‌شوند تا منحصراً در سازمان خودشان مورد استفاده قرار بگیرند. آن‌ها به هیچ عامل خارجی اجازه دسترسی به شبکه‌های خود را نمی‌دهند و به‌صورت متمرکز مدیریت می‌شوند.

بلاک‌چین‌های کنسرسیومی حد وسط بین این دو نوع را شکل می‌دهند. آن‌ها به‌طور جمعی توسط مجموعه‌ای از شرکت‌ها طراحی شده‌اند که می‌خواهند از یک شبکه غیرمتمرکز مشترک استفاده کنند که هیچ نهادی خارج از کنسرسیوم نمی‌تواند به آن دسترسی داشته باشد.

بلاک‌چین‌های کنسرسیوم از درجه خاصی از تمرکززدایی نسبت به بلاک‌چین‌های خصوصی برخوردار هستند، زیرا همه شرکت‌های موجود در شبکه مستقل هستند و می‌توانند به‌طور برابر با یکدیگر همکاری کنند و هیچ گره واحدی قادر به تحمیل اراده خود به دیگران نیست.

در همین حین، آن‌ها دسترسی از خارج از کنسرسیوم را محدود و از داده‌های حساس شرکت محافظت می‌کنند. به این ترتیب، بار وارد شده بر روی شبکه را توسط تعداد زیادی گره کاهش می‌دهند.

 

ظرفیت‌های بلاک‌چین کنسرسیوم

تا امروز، بلاک‌چین‌های فدرال کاربرد و ظرفیت‌های خود را در مجموعه‌ای از صنایع اثبات کرده‌اند و احتمالاً در سال‌های آینده شاهد استفاده بیشتر از آن‌ها خواهیم بود.

به یک عبارت، بلاک‌چین کنسرسیوم ترکیبی از بلاک‌چین عمومی و خصوصی است که بیشتر یک نوع دفتر کل توزیع‌شده خصوصی است.

هدف اصلی یک بلاک‌چین کنسرسیوم افزایش همکاری‌ها برای مقابله با چالش‌های دائمی یک صنعت خاص است. سازمان‌های دارای اهداف مشترک می‌توانند بلاک‌چین کنسرسیومی را برای اصلاح شفافیت، مسئولیت‌پذیری و گردش کار انتخاب کنند. این فناوری به سازمان‌ها کمک می‌کند تا راه‌حل‌هایی را با هم بیابند و در زمان و هزینه‌های توسعه صرفه‌جویی کنند.

 

نمونه‌هایی از کاربردهای کنسرسیوم بلاک‌چین

بلاک‌چین کنسرسیوم بدون شک یک نوآوری قابل توجه است که موجب پذیرش بلاک‌چین در صنایع می‌شود. در ادامه به برخی از بخش‌هایی که فناوری بلاک‌چین کنسرسیوم در آن‌ها بهترین کارآیی ها را دارد، اشاره می‌کنیم.

لجستیک

لجستیک، سازمان‌دهی و اجرای صریح عملیات پیچیده و جریان نقل و انتقالات از نقطه مبدأ تا مقصد را مدیریت می‌کند. بلاک‌چین کنسرسیوم راه‌حل‌های بهینه‌ای را برای ایجاد یک شبکه برای همه شرکت‌کنندگان زنجیره تأمین ارائه می‌دهد. این پتانسیل برای ردیابی محصولات، همچنین شناسایی منشاء آن‌ها و فرآیند عرضه بسیار مفید است.

بیمه و مراقبت‌های بهداشتی

مراقبت‌های بهداشتی و بیمه با یکدیگر مرتبط هستند. این روزها مردم اغلب بیمه درمانی را به‌عنوان امکانی برای امنیت در زندگی‌شان انتخاب می‌کنند. مراکز درمانی و شرکت‌های بیمه با پیوستن به بلاک‌چین کنسرسیوم امکان این را پیدا می‌کنند تا اطلاعات و هزینه‌ها را برای سرعت بخشیدن به فرآیند و کاهش مصرف زمان به‌صورت دیجیتالی مبادله کنند.

بانکداری و مالی

صنعت بانکداری و مالی با دارایی‌های تجاری سر و کار دارد. با استفاده از بلاک‌چین کنسرسیوم، مجموعه‌ای از بانک‌ها، پایگاه داده‌ای را ایجاد می‌کنند که اطلاعات مورد نیاز را به اشتراک می‌گذارد. به این ترتیب، هر زمان که بانک نیاز به احراز هویت و ارزیابی مصرف‌کننده داشته باشد، به اطلاعات دفتر کل توزیع‌شده دسترسی پیدا می‌کند.

 

مزایای بلاک‌چین کنسرسیوم

استفاده از فناوری بلاک‌چین کنسرسیوم مزایای زیادی برای سازمان‌ها به همراه دارد.

اعتبارسنجی: تعداد شرکت‌کنندگان در بلاک‌چین کنسرسیوم مشخص و تأییدشده است و احراز هویت انجام‌شده خطر تهدیدات داده را کاهش می‌دهد. گره‌هایی که پروتکل‌های تنظیم‌شده را نقض می‌کنند بلافاصله شناسایی و عواقب نقض را متحمل می‌شوند.

قابلیت کنترل: در بلاک‌چین کنسرسیوم، به‌جای یک موجودیت واحد، گروه خاصی از شرکت‌کنندگان معتبر زنجیره بلوکی را کنترل می‌کنند. این کنترل به تنظیم قوانین، اصلاح تعادل، ویرایش یا لغو تراکنش نادرست و تشویق همکاری کامل برای شرکت‌هایی با اهداف مشترک پس از تأیید هر شرکت‌کننده کمک می‌کند.

امنیت: در بلاک‌چین کنسرسیوم، اطلاعات موجود در بلوک‌های معتبر برای دسترسی عموم مجاز نیست. اما شرکت‌کنندگان می‌توانند به‌سرعت به اطلاعات دسترسی پیدا کنند. به‌این‌ترتیب کنسرسیوم امنیت و سطح بالایی از اعتماد را برای مشتریان پلت فرم ایجاد می‌کند.

صرفه اقتصادی: در مقایسه با سایر بلاک‌چین‌ها، بلاک‌چین کنسرسیوم هیچ هزینه‌ای برای خدمات یا تراکنش در تنظیمات کنسرسیوم دریافت نمی‌کند.

امکان توافق: بر اساس طرح حاکمیت، در کنسرسیوم، یک قرارداد اغلب توسط تعداد نسبتاً کمتری از گره‌ها منعقد می‌شود. دستیابی به این نوع اجماع آسان‌تر است زیرا تقاضای کمتری دارد. این جنبه‌ها مستقیماً بر خروجی‌های تراکنش تأثیر می‌گذارند که منجر به عملیات سریع و بهبود مقیاس‌پذیری می‌شود.

انعطاف‌پذیری: دخالت چندین اعتبار سنجی در سایر بلاک‌چین‌ها منجر به اجماع متقابل و مسائل همگام‌سازی می‌شود. با این حال، به دلیل تعداد محدود شرکت‌کنندگان، چنین مسائلی در بلاک‌چین کنسرسیوم قابل اجتناب است.

مصرف انرژی: در بلاک‌چین کنسرسیوم، داده‌کاوی غیرضروری استفاده انحصاری از انرژی را فقط برای عملیات معمول هدایت می‌کند. همچنین، توافق‌نامه نوع اثبات رأی در این سیستم انرژی زیادی مصرف نمی‌کند.

در مورد مزیت‌های استفاده از بلاک‌چین کنسرسیوم، باید گفت این روش برای سازمان‌هایی مناسب است که در آن‌ها به بلاک‌چین‌های عمومی و خصوصی نیاز است. این بلاک‌چین جریان عملیاتی و ارتباطی بین اعضا را بهینه‌سازی می‌کند و در مجموع  برای سازمان‌ها مقرون‌به‌صرفه است. به‌طور خلاصه، مقیاس‌پذیری تراکنش‌ها، سرعت تحویل سریع، امنیت و اتوماسیون از مزایای اصلی بلاک‌چین کنسرسیوم است و هر سازمانی می‌تواند آن را با استفاده از پلتفرم‌های متن‌باز با توجه به حوزه فعالیت و تعیین اهداف ایجاد کند.

 

………………………………………………………………………………………………………

 در این ارتباط همچنین می‌توانید مقالات زیر را مطالعه کنید:

آشنایی با انواع بلاکچین و کاربرد آن‌ها

………………………………………………………………………………………………………

 

برای آشنایی با کیف توکن ققنوس روی لینک زیر کلیک کنید.