توکـن راه پرداخت اولیـن تجـربه تامین مالی در ققنوس پروژه W2P1 فناوری DLT دفتر کل توزيع شده مینا والی اقتصاد دیجیتال بلاکچین رمزارز بلاک چین

مجموعه «راه پرداخت» از ابتدای راه‌اندازی شبکه ققنوس همراه آن بوده است. این مجموعه همراهی خود با ققنوس را با انتشار توکن راه پرداخت (W2P1) به همکاری تبدیل کرد. W2P1 یکی از اولین توکن‌های شبکه ققنوس و اولین تجربه تامین مالی جمعی بر این بستر بود. با توجه به موضوع این شماره از نشریه، با خانم مینا والی از تجربه راه­ پرداخت پرسیدیم.

خانم مینا والی پروژه W2P1، اولین تجربه تامین مالی جمعی با فناوری دفترکل توزیع‌شده (DLT) در ایران هست. چه‌طور شد که به فکر این پروژه افتادید و چرا ققنوس؟

ما در راه ­پرداخت به عنوان یک رسانه تخصصی در زمینه فناوری‌های مالی از همان سال‌های اولی که بحث بیت‌کوین مطرح شد درباره این رمزارز می‌نوشتیم. درواقع آن زمان جزو اولین‌هایی بودیم که از ماهیت آن دفاع می‌کردیم. ما معتقدیم که اقتصاد توکن یک اقتصاد جدی است که ابعادش در سال‌های آینده مشخص می‌شود. هنوز هم شاید خیلی آن را درک نکرده‌ایم و نمی‌دانیم در آینده چه می‌شود. در اقتصاد توکن اینکه بتوانیم هرچیزی را به توکن تبدیل کنیم، ایده‌ای نوآورانه و هیجان‌انگیز است.

از طرف دیگر ما همیشه به تجربه ملموس از توکن علاقه داشتیه ­ایم. مجموعه راه پرداخت جزو اولین جاهایی بوده که برای فروش محصولات و خدماتش از بیت‌کوین و اتریوم استفاده کرد. به همین دلیل علاقمند بودیم که این عرصه جدید را تجربه کنیم. با دوستان ققنوس چندین سناریو را بررسی کردیم و درنهایت روی سناریوی توکنیزه کردن کتاب‌های راه پرداخت به اجماع رسیدیم. ما تا پایان سال ۹۸ حدود ۴۰ کتاب تخصصی در انتشارات راه پرداخت منتشر کرده بودیم. مخاطبان این کتاب‌ها غالبا علاقه­مندان به حوزه کریپتوکارنسی بودند و این فرصت مناسبی برای تجربه ما و مخاطبان‌مان بود. بنابراین ما سال ۱۳۹۹ را با چنین تجربه نابی آغاز کردیم.

این تجربه نه‌تنها برای ما جذاب بود بلکه قدمی برای توسعه بیشتر تامین مالی جمعی با فناوری دفتر کل توزیع‌شده بود. خیلی از کسانی که تجربه خرید توکن را نداشتند ولی علاقمند بودند از طریق توکن راه پرداخت توانستند تجربه کنند.

 

چرا فناوری DLT را انتخاب کردید؟ از نظر شما که تامین مالی با فناوری DLT را تجربه کرده‌اید، این فناوری گزینه مناسبی برای این منظور هست؟

فناوری دفترکل توزیع‌شده از طریق بلاک‌چین یک صدای جدید در دنیاست. و برای ما به عنوان یک مجموعه فناورانه تجربه این فضای جدید هیجان‌انگیز بود. ضمن اینکه می‌خواستیم بگوییم ما جایی نیستیم که فقط درباره روندها بنویسیم و بگوییم بلکه خودمان هم وارد آتش می‌شویم. به نظر ما دفتر کل توزیع‌شده از طریق بلاک‌چین ظرفیت‌های خوبی برای تامین مالی جمعی دارد. در ایران تامین مالی جمعی غالبا با امور خیریه عجین شده است و سایر بخش‌ها با شکست مواجه شده‌اند.

امیدواریم با رفع موانع حقوقی و کسب تجربه‌های بیشتر در آینده دفتر کل توزیع‌شده راهی برای توسعه سایر انواع تامین مالی جمعی چه در ابعاد خرد و چه توکنیزاسیون شرکت‌ها باشد.

 

عملکرد شبکه ققنوس چه‌طور بود؟ آیا در پروژه W2P1، ققنوس توانست از همه ظرفیت‌های این فناوری برای تامین مالی جمعی استفاده کند؟

توکن راه پرداخت اولین پروژه تامین مالی جمعی از طریق دفتر کل توزیع شده در ایران است. قطعا انتظار می‌رفت به عنوان اولین تجربه شاهد ضعف‌هایی در آن باشیم. تیم ققنوس و بخش فنی راه­ پرداخت تمام تلاششان را کرده‌اند تا این پروژه با کمترین ضعف و نقصی اجرا شود. لازم است از تمامی دوستان شرکت ققنوس که در رفع نواقص و اجرای مطلوب این پروژه همکاری کردند تشکر کنم.

پروژه W2P1 را چه‌طور ارزیابی می‌کنید؟ پیش‌بینی شما از فروش توکن W2P1 چه‌قدر بود و نتیجه چه‌قدر به پیش‌بینی نزدیک بود؟

ما ۳۰۰ هزار توکن راه­ پرداخت به قیمت هزار تومان را تعریف کردیم که با تخفیف ۳۰ درصدی به خریداران با قیمت ۷۰۰ تومان فروخته می‌شد. پیش‌بینی میشد که توکن‌ها در سه ماه به فروش می‌روند که کمی بیش از نیمی از آنها به فروش رفت. تحلیل ما این است که خریداران غالبا به انگیزه سرمایه‌گذاری اقدام به خرید توکن می‌کنند. انگیزه تخفیف آن هم در محصولاتی مانند کتاب و مجله چندان قوی نیست و به همین دلیل توکن راه پرداخت به پیش‌بینی اولیه فروش نرسید.

 

فناوری DLT و ققنوس در ابتدای مسیر هستند. آینده این دو را چه‌طور پیش‌بینی می‌کنید؟ آیا DLT در ایران رشد خواهد کرد؟ ققنوس چه‌طور؟

فناوری دفتر کل توزیع شده از طریق بلاک‌چین همان‌طور که گفتید در ایران و حتی دنیا در ابتدای مسیرش است. ما در ایران تجربه‌های زیادی در این زمینه نداریم. کاربران، حتی آنهایی که با فناوری آشنا هستند نیز هنوز تجربه‌های ملموسی نداشته‌اند. اما مانند هر پدیده نویی این پدیده نیز برای اینکه بین کاربران جا بیفتد نیاز به زمان و صبر و حوصله دارد. با توجه به ظرفیت‌های گسترده این فناوری پیش‌بینی ما این است که در آینده نهادها و سازمان‌های دیگر هم به سراغ راهکارهای فناروی دفتر کل توزیع شده خواهند آمد. به‌طور مثال اگر می‌توانیم محصولاتمان را توکنیزه کنیم قطعا در آینده خواهیم توانست شرکت‌هایمان را نیز تبدیل به توکن کنیم.

 

از تجربه شخصی خودتان با ققنوس برای ما بگویید. کدام توکن ققنوس را خریده‌اید؟

قطعا ما تجربه خوبی از همکاری با ققنوس داشتیم. لازم می‌دانم از مدیران ققنوس و میزبانان بابت اعتمادی که به راه پرداخت کردند تشکر کنم. با توجه به تجربه مطلو‌مان در ققنوس امیدواریم در آینده توکن‌های دیگری برای سایر محصولات راه ­پرداخت تعریف کنیم. شخصا غیر از توکن راه پرداخت، توکن پیمان و الماس را خریده‌ام.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.