فین‌تک به سرعت در حال تغییر صنعت بیمه و سرمایه گذاری است. پیشرفت در فناوری به این معنی است که مصرف‌کنندگان می‌توانند بدون هیچ گونه تعامل رودررو بر روی اینترنت سرمایه‌گذاری کنند.

 

واژه فین‌تک fintech ترکیبی از کلمات “مالی” و “تکنولوژی” است و استفاده از فناوری برای ارائه خدمات و محصولات مالی به مصرف کنندگان را توصیف می‌کند. این مفهوم می‌تواند در زمینه‌های بانکداری، بیمه، سرمایه گذاری و اساساً هر کارکرد مرتبط با امور مالی کارآیی داشته باشد. اگرچه فین‌تک واژه نسبتاً جدیدی است، اما کاربرد تکنولوژی در فرآیندهای مالی در واقع پدیدۀ  جدیدی نیست و فناوری‌ها همواره صنعت مالی را تحت تأثیر قرار داده‌اند. با این حال، در سال‌های اخیر تأثیر فناوری‌های جدید با استفاده گسترده از دستگاه‌هایی مانند گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها، سرعت این تغییر و تحولات را به شدت افزایش داده است.

 

نمونه‌هایی از فین‌تک

فین‌تک با روش‌های متعددی دنیای مالی را برای مصرف‌کنندگان تغییر می‌دهد. به عنوان مثال، امروز می‌توانید بدون مراجعه فیزیکی به بانک، یک حساب بانکی از طریق اینترنت باز کنید. می‌توانید حساب خود را به گوشی هوشمندتان پیوند دهید و از آن برای نظارت بر تراکنش‌های خود استفاده کنید. حتی می‌توانید گوشی هوشمند خود را به یک «کیف پول دیجیتال» تبدیل کنید و از آن برای پرداخت پول موجود در حساب خود استفاده کنید.

فین‌تک به سرعت در حال تغییر صنعت بیمه و سرمایه گذاری است. پیشرفت در فناوری به این معنی است که مصرف‌کنندگان می‌توانند بدون هیچ گونه تعامل رودررو بر روی اینترنت سرمایه‌گذاری کنند.

 

تعریف فین‌تک

فین‌تک به عنوان نوآوری‌هایی تعریف می‌شود که شامل ادغام در حال گسترش فناوری دیجیتال و امور مالی است. چنین ادغام‌هایی معمولاً به دنبال افزایش و خودکارسازی استفاده و ارائه خدمات مالی به مصرف‌کنندگان و مشاغل هستند.

فن‌آوری مالی برای هر نوآوری که شامل تراکنش‌های مالی است، چه  برای استفاده شخصی و چه برای تجارت، کاربرد دارد. فین‌تک که با تولد کارت اعتباری (دهه ۱۹۵۰) و دستگاه خودپرداز (دهه ۱۹۶۰) آغاز شد، از آن زمان شروع به متحول کردن دنیای ما کرده است. شاید در ابتدای کار فین‌تک فقط محدود به عملیات پشتیبان بانک‌ها یا شرکت‌های معاملات سهام می‌شد، اما رونق اینترنت و ظهور محاسبات موبایلی، فین‌تک را به یک انقلاب جهانی پیوسته تبدیل کرده است.

فناوری‌های جدید مانند هوش مصنوعی (AI)، بازاریابی مبتنی بر داده و حدس و گمان را از تصمیم‌گیری‌های مالی دور می‌کنند. فین‌تک از چت‌بات‌ها و رابط‌های هوش مصنوعی برای کمک به مشتریان در انجام وظایف اساسی و همچنین کاهش هزینه‌ها استفاده می‌کند. فین‌تک با استفاده از اطلاعات مربوط به سابقه پرداخت‌ها، برای شناسایی تراکنش‌های غیرمعمول یا مشکوک، همچنین برای مقابله با سوءاستفاده‌های مالی مورد استفاده قرار می‌گیرد. فین‌تک از اواسط دهه ۲۰۱۰ به این سو، رشد قابل توجهی داشته است. آمریکای شمالی همچنان اکثر استارت‌آپ‌های فین‌تک را ایجاد کرده است. آسیا با فاصله‌ای نزدیک در رتبه دوم و پس از آن اروپا قرار دارد.

 

فین‌تک و کسب و کارهای جدید

استارت‌آپ‌های فین‌تک، با وجود اینکه از خدمات مختلف بانک‌های سنتی استفاده می‌کنند، اما مدل‌های کسب‌وکار مرسوم در صنعت مالی را تغییر می‌دهند. در اینجا اصلی‌ترین مدل‌های کسب‌وکار نوآورانه فین‌تک را مرور می‌کنیم.

سیستم‌های پرداخت الکترونیکی حتی قبل از تولد تجارت الکترونیک وجود داشته است. این درگاه‌های آنلاین، نظام پرداخت‌ها را متحول و برای همه آسان و بسیار قابل دسترس کرده است.فین‌تک‌ جنبه‌های امنیتی درگاه‌های پرداخت آنلاین را ارتقا داده‌ است. برای نمونه فین‌تک‌ها در حال توسعه سیستم‌های مبتنی بر بلاک چین هستند تا انتقال پول الکترونیکی را در مقایسه با بانک‌ها ایمن‌تر و مقرون‌به‌صرفه‌تر کنند.

کیف پول‌های دیجیتال را می‌توان ترکیبی بین یک حساب بانکی و یک درگاه پرداخت در نظر گرفت. با استفاده از این مدل کسب‌وکار، کاربر می‌تواند مقدار مشخصی از پول مجازی را از قبل در کیف پول خود بارگذاری کند و از این پول مجازی برای انجام تراکنش‌های آنلاین یا آفلاین با تاجرانی که کیف‌های دیجیتال را به‌عنوان مکانیزم پرداخت می‌پذیرند، استفاده کند.

پیش از این و در اقتصاد سنتی، نظارت بر امور مالی معمولاً شامل بررسی و جست‌وجو در میان رسیدها و چک‌های کاغذی بوده است. اما امروزه – به لطف برنامه‌های بودجه‌بندی – نظارت بر هزینه‌ها و برنامه‌ریزی بودجه آسان‌تر و کارآمدتر شده است. در واقع، یکی از پرکاربردترین پیشنهادهای فین‌تک تا به امروز، برنامه بودجه‌بندی موبایل است.

یکی دیگر از مشارکت‌های محبوب و بسیار نوآورانه فین‌تک، اختراع اپلیکیشن‌های معاملات سهام است. در گذشته، سرمایه‌گذاران برای خرید و فروش سهام باید به‌صورت فیزیکی از مؤسسات بورس بازدید می‌کردند. اما امروزه راه‌حل‌های معاملات سهام به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد که سهام را به‌راحتی و با حرکت دادن انگشت روی گوشی‌های هوشمند خود معامله کنند.

شرکت‌های فین‌تک وارد بازار بزرگ بیمه هم شده‌اند و خدمات بهتری نسبت به بیمه‌گرهای سنتی ارائه می‌دهند. «اینشورتک» ها Insurtechs در حال بهینه‌سازی استفاده از برنامه‌های بیمه نوآورانه هستند تا افراد بیشتری را پوشش بدهند. مشابه کاری که فین‌تک در صنایع دیگر انجام می‌دهد، بیمه را هم برای توده‌های محروم در دسترس‌تر می‌کند.

آیا بلاک‌چین یک فین‌تک است؟ بله. در واقع، اگر در جستجوی دقیق‌ترین و مشخص‌ترین مصداق‌های نوآوری‌های فین‌تک باشیم باید به بلاک چین و ارزهای دیجیتال اشاره کنیم. دلیلش هم این است که فناوری بلاک‌چین پتانسیل زیادی برای بهبود صنایع مختلف ارائه می‌دهد. بلاک‌چین‌ها امکانات گسترده‌ای را برای برهم زدن و تغییر مدل‌های کسب‌وکار مرسوم ارائه می‌دهند.

فین‌تک نحوه تأمین مالی سهام را نیز تغییر می‌دهد. این شرکت‌های نوآور روش‌های جایگزین و آسان‌تر را برای جمع‌آوری سرمایه ارائه می‌دهند. این رویکرد چگونگی انجام مؤثر تراکنش‌های مالی خارج از بانکداری سنتی را اعمال می‌کند. شبکه‌های تأمین مالی جمعی به کاربران امکان می‌دهند به‌صورت آنلاین یا از طریق برنامه‌های تلفن همراه در پروژه‌ها سرمایه‌گذاری کنند. آن‌ها کسب‌وکارها یا کارآفرینان را قادر می‌سازند تا برای جمع‌آوری سرمایه از منابع مختلف استفاده کنند.

 

کارکردهای فعال فین‌تک در دنیای امروز

در ادامه بعضی از فعال‌ترین کارکردهای فین‌تک را در دنیای امروز مرور می‌کنیم.

ارزهای دیجیتال (بیت کوین، اتریوم و غیره)، توکن‌های دیجیتال (مانند NFT) و پول دیجیتال از جمله حوزه‌های مرتبط با فین‌تک شناخته می‌شوند. این محصولات اغلب به فناوری بلاکچین متکی هستند که سوابق را در شبکه‌ای از رایانه‌ها نگه‌داری می‌کند.

بانکداری باز از دیگر مفاهیم مرتبط با فین‌تک است. این فرآیند دسترسی همگانی به داده‌های بانکی را برای طراحی ابزارهایی پیشنهاد می‌کند که شبکه‌ای از مؤسسات مالی و ارائه‌دهندگان آن‌ها را ایجاد می‌کنند.

رگ تک (Regtech) سیستم دیگری است که اصلاح قوانین و همگام شدن با آن‌ها را در جهت کاهش ریسک ناشی از مغایرت‌ها و آسیب‌ها دنبال می‌کند. این سیستم تلاش دارد در عین حفظ کارآمدی همراه با کنترل هزینه‌ها، بانک‌ها، مؤسسات مالی و استارت‌آپ‌های فین‌تک، حداکثر تطبیق‌پذیری با قوانین جدید را در کمترین زمان ممکن داشته باشد.

مشاوران روبو (Roboadvisors) پلتفرم‌های دیجیتالی هستند که خدمات برنامه‌ریزی مالی خودکار و الگوریتم محور را بدون نظارت انسانی ارائه می‌دهند.

خدمات بدون بانک/تحت بانکی فرآیند دیگر در حوزه فین‌تک است. این سیستم به دنبال خدمات‌رسانی به افراد محروم یا کم درآمدی است که توسط بانک‌های سنتی یا شرکت‌های بزرگ خدمات مالی نادیده گرفته می‌شوند یا کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند.

 

برای آشنایی با بازار غیرمتمرکز ققنوس بر روی لینک زیر کلیک کنید.