گفتوگو با دکتر شهاب جوانمردی مدیر عامل هلدینگ فناپ
تحقق شهروند دیجیتال در کشور با ققنوس
هلدینگ فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان(فناپ) وابسته به گروه مالی پاسارگاد یکی از میزبانان شبکه ققنوس است و طبق ماده ۷۱۱ سپیدنامه پیمان و شبکه ققنوس به عنوان یکی از بنیانگذاران نیز از آن نام برده شده است. در این شماره از ماهنامه ققنوس گفتوگویی با دکتر شهاب جوانمردی مدیر عامل هلدینگ فناپ ترتیب دادهایم تا از نظرات ایشان درباره شرکت ققنوس و فضای کسبوکاری دیجیتال کشور آگاه شویم. آنچه در پی میآید مشروح گفتوگوی ما با این کارآفرین ایرانی است.
مجموعه فناپ از ابتدای مسیر، بهعنوان میزبان، همراه شبکه ققنوس بوده است. از آغاز این همراهی برای ما بگویید. فناپ چهطور و با چه اهدافی در شبکه ققنوس حضور پیدا کرده است؟
شرکت فناپ همواره با رصد روندهای تکنولوژیک اثرگذار بر اقتصاد دیجیتال سعی کرده است در قامت یک بازیگر اثرگذار در کشور نقشآفرینی کند. برخی از این روندها، تحولاتی ساختارشکنانه در سرویسهای مالی و پرداخت ایجاد کرده و چالشها، مخاطرات و ریسکهایی را ایجاد میکنند که مقابله با آنها در توان یک شرکت نیست به همین روی شرکتهای بزرگ تکنولوژیک میتوانند با رویکرد «اتحاد رقبا»، به کنسرسیومهایی نوآورانه بیندیشند که با هدف ایجاد فضای کسبوکاری خلاقانه و نوآور شکل میگیرند؛ در این صورت اگر شرکتهای فعال در این کنسرسیومها، در ارزشهای سازمانی و میزان ریسکپذیری با هم همراه و همسو باشند، میتوانند در مدت زمان کمتری به اهداف کسبوکاری خود دست یافته و به گسترش و توسعه فضاهای کسبوکاری نوآورانه جدید و در نهایت رشد و بالندگی صنعت IT به ویژه شرکتهای نوپا و استارتاپی کمک شایانی کنند.
ایده ایجاد پلتفرمی بر مبنای فناوری دفتر کل توزیعشده، متشکل از میزبانهای غیرمتمرکز، طرحی نوآورانه و متهورانه بود که منجر شد تا فناپ و شرکتهای بزرگ دیگر حوزه فناوری اطلاعات بانکی بتوانند با آیندهنگری و ترسیم فضای کسبوکاری آینده دیجیتالی کشور، به خوبی در کنار هم قرار گرفته و پلتفرمی گسترده و پایدار برای توکنسازی انواع داراییها ایجاد کنند. تحول دیجیتال زمان نمیشناسد و مانند سیل، همه شالودههای کسبوکارهای سنتی را هدف گرفته است . کسبوکارهای سنتی، برای بقای خود باید بتوانند مدلهای کسبوکاری خود را با مختصات و ویژگیهای زیستبوم دیجتالی تطبیق دهند و جایگاه خود را در نقشه اقتصاد دیجیتال تعریف کنند؛ بنابراین کسبوکارها نیاز به زیرساختی در زیستبوم دیجیتال دارند که هم با فضای دیجیتالی متناسب بوده و هم درعینحال، از میزان امنیت و پایداری قابل قبولی برخودار باشند تا تبادل انواع داراییها در آن ممکن باشد، به همین روی شبکه ققنوس با چنین آرمان و هدفی شکل گرفته است.
ارزیابی شما از میزان آشنایی کارکنان هلدینگ فناپ و شرکتهای زیرمجموعه با شبکه ققنوس در چه حد است؟ آیا برنامهای برای آشنایی بیشتر همکاران دارید؟
باید گفت تقریباً تمامی محتوای تولید شده توسط همکاران ققنوس، در رسانههای داخلی و رسمی گروه فناپ بازنشر داده میشود. امید است که با تعریف برنامههای دقیق در حوزه گسترش فعالیتهای میزبانی و تولید محتوای مشترک میان روابط عمومی فناپ و ققنوس، اتفاقات بسیار خوب و هیجانانگیزی را در این فضای کسبوکاری نوآورانه شاهد باشیم.
آیا ققنوس را پروژهای موفق میدانید؟ فناپ به اهداف خود در شبکه ققنوس دست پیدا کرده است؟ برنامههای آتی فناپ در راستای همکاری با ققنوس چیست؟
در پاسخ به این پرسش باید اظهار داشت که ققنوس هنوز در ابتدای مسیر توسعه و رشد کسبوکاری خود قرار دارد. رسالت اولیه ققنوس ایجاد زیرساخت شبکه پایدار و امن برای میزبانان و اجرای پروژههای متنوع کسبوکاری با تمرکز بر سیالسازی داراییهای راکد و گسترش فرهنگ دیجیتالیکردن داراییها در زیستبوم دیجیتال کشور و تعامل با رگولاتورهای حاکمیتی بود که به خوبی با هدایت آقای دکتر فاطمی و تیم ارزشمند ققنوس پیش رفته است؛ لذا امید است ققنوس با تمرکز بر پروژههای کلان غیربانکی، میزان تأثیرگذاری و راهبری ققنوس در زیستبوم اقتصاد دیجیتال کشور افزایش یافته و بتوان با عبور از محدودیتهای کسبوکاری، فضایی برای فعالیت تمامی تیمهای خلاق و نوآور در حوزههای متنوع کسبوکاری کشور ایجاد کند که این اتفاق سبب حصول دستاوردهای قابل توجهی در زمینه توسعه محصولات و خدمات مورد نیاز برای مدل زندگی شهروند دیجیتال در کشور خواهد شد.
درباره هلدینگ فناپ نیز باید گفت، تیمهای کارشناسی مختلفی در شرکتهای مجموعه، به بررسی فرصتهای داخل گروه مالی پاسارگاد پرداختهاند و به دنبال طراحی محصولات کسبوکاری جدید مبتنی بر زیرساخت ققنوس به منظور تحول در فضای کسبوکاری آنلاین هستند. در این باره باید گفت پیشتر از این هم، برخی موارد و طرحهای جاری در ققنوس، از جمله طرح شناسایی مشتریان (KYC ) ابتدا در فناپ طراحی شد و به دلیل ماهیت الزاماً مشارکتی آن توسط خود ققنوس نهایی و به میزبانی ققنوس منتشر شد.
آیا به یاد دارید که خود شما چه زمانی کیف توکن ققنوس را نصب کردید؟
تقریباً همان روزهای نخست عرضه اپلیکیشن کیف پول، آن را نصب کردم و برایم مهم بود که محصولی که به نمایندگی از همه ما میزبانها، به عموم عرضه شده است، چه تجربه کاربری برای مشتری نهایی ایجاد میکند و چقدر با محصولات مشابه خارجی فاصله داریم.
آیا بستگان، دوستان و آشنایان شما هم در ققنوس هستند؟ به آنها هم نصب کیف توکن ققنوس را توصیه میکنید؟ تاکنون چند نفر را به ققنوس ملحق کردهاید؟
بله تقریباً از هر فرصت ممکن در جلسات رسمی و دوستانه یا سخنرانیهای مرتبط و نشستهای تخصصی برای توصیه و دعوت متخصصان حوزه بانکی به نصب اپلیکیشن کیف ققنوس بهره میبرم و سعی میکنم که افراد صاحبنظر در زیستبوم مالی و بانکی کشور را با شبکه ققنوس آشنا کنم. برآورد دقیقی ندارم ولی گمانم بیش از ۱۰۰ نفر از دوستان و مدیران و صاحبنظرانی را که با ایشان در تعامل هستم، به ققنوس دعوت کردهام.
تا به امروز کدام یک از توکنهای ققنوس را خریداری کردهاید؟ چه مقدار؟ از میان توکنهای ققنوس کدام توکن را به کارکنان مجموعه فناپ فردا و نزدیکان خود پیشنهاد میکنید؟
تعدادی توکن الماس و پیمان خریداری کردم به نظرم یکی از بهترین گزینهها برای سرمایهگذاری خرد در کشور، توکنهای الماس و نظایر آن در ققنوس است و البته اگر توکن املاک عرضه شود، اتفاق بسیار مبارکی برای سرمایهگذاریهای خرد رخ خواهد داد. توکنهای دیگری هم هستند که برخی اوقات در حوزه مسئولیت اجتماعی هستند و همه ما باید به آنها هم توجه کنیم نظیر توکن آبپارس که در زمان ارائه به منظور جذب منابع مالی برای اجرای پروژه شیرینسازی آب دریای عمان در منطقه چابهار بود و یا توکن گنجمان که پلتفرم حمایت از میراث مستند است و با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در راستای کمک به حفظ میراث مستند بهعنوان حافظه فرهنگی ایرانیان ایجاد شده است.
قراردادهای هوشمند یکی از ویژگیهای فناوری بلاکچین است، نظر شما درباره این پدیده چیست؟ آیا در آینده شاهد فراگیری این پدیده در سراسر دنیا خواهیم بود؟ در ایران چهطور، قرارداد هوشمند بلاکچینی میتواند برای ما مفید باشد؟
با افزایش تعاملات فردی، اجتماعی و حتی تعاملات انسان با ماشین یا ماشین با ماشین و اهمیت فزاینده بحث اعتماد، امنیت و خودکارسازی فرایندها، لازم است زیرساختی ایجاد شود که این تعاملات ظرفیتهای لازم برای تعریف فرایندهای کسبوکاری را داشته باشند و قراردادهای هوشمند برای پاسخ به این نیاز شکل گرفتهاند.
هماکنون روند بهکارگیری قراردادهای هوشمند در تعاملات کسبوکاری حوزههای مختلف در جهان صعودی است و پیشبینیها هم حاکی از ادامه این روند و حتی شتاب بیشتر آن است. در کشور ما هم البته با قدری تأخیر نسبت به کشورهای پیشرو در حوزه کاربری فناوری بلاکچین، این نیاز تعریف شد و با گسترش زیستبوم دیجیتالی کشور، حوزه کاربری و میزان بهرهگیری کسبوکارهای مختلف از قراردادهای هوشمند رشد قابلتوجهی خواهد داشت.
بسیاری از پیچیدگیها و چالشها در تعاملات کسبوکاری مورد نیاز در زیستبوم دیجیتالی کشور، با افزایش آگاهی ذینفعان از ظرفیتها و قابلیتهای قراردادهای هوشمند و بهرهگیری هوشمندانه از این فناوری، مرتفع خواهد شد. به عنوان نمونه در شبکه ققنوس با بهرهگیری از ظرفیت فناوری استلار، نسل اول قراردادهای هوشمند عرضه شده است که زیرساخت ارسال تراکنشهای از پیش تعیین شده برای کاربران است و کاربران میتوانند با بهرهگیری از قابلیتهای تراکنشهای شبکه ققنوس مانند چندامضایی، بازه زمانی و سایر قابلیتها، نحوه مبادلات مالی یک قرارداد را به صورت توالی تراکنشهای هوشمند تنظیم و در زمان مورد نیاز خود به شبکه ارسال کنند. در اینجا باید اظهار خوشحالی کرد زیرا همکاران ما در تیم فنی ققنوس در تلاش برای عرضه نسل دوم قراردادهای هوشمند در شبکه ققنوس هستند که قابلیتها و ظرفیتهای بسیاری برای تعریف زیرساخت فنی تعاملات کسبوکاری ایجاد میکند.