درک ماهیت ان اف تی یا توکنهای غیرقابل تعویض میتواند به ما کمک کند تا بفهمیم آنها چگونه در حوزه هنر قرار میگیرند.
تکامل فضاهای دیجیتال رویکردهای جدیدی را برای مالکیت دیجیتال ایجاد کرده است. دامنه هنر ان اف تی (NFT) از زمان فروش ۶۹ میلیون دلاری در سالهای اخیر به شدت در حال رشد بوده و بسیاری از هنرمندان NFT خلاقیتهای منحصربهفردی را ارائه کردهاند که بازده مالی جالب توجهی را به دنبال داشته است.
با این حال، هیاهوی دنیای هنر ان اف تی سؤالهایی را هم دامن زده که نیاز به پاسخ دارند. سؤالهایی از این قبیل که؛ آیا NFT با آوردن اثر هنری فیزیکی به فضای دیجیتال، دنیای هنر را کاملاً متحول خواهد کرد؟ چگونه NFT ها اعتماد مجموعهداران هنری و هنرمندان را بهعنوان آثار هنری دارای اصالت به دست خواهند آورد؟
در این مقاله تلاش داریم تا به سؤالهایی از این دست پاسخ بدهیم.
NFT ها چه ایدهای را ارائه میدهند؟
قبل از هر چیز شاید بد نباشد روی این موضوع تمرکز کنیم که اساساً ماهیت ان اف تی چیست؟ واقعیت این است که درک ماهیت توکنهای غیرقابل تعویض میتواند به ما کمک کند تا بفهمیم آنها چگونه در حوزه هنر قرار میگیرند. پس بیایید قبل از هر چیز تعریف توکن غیرقابل تعویض یا توکن غیر مثلی را مرور کنیم.
توکنهای غیرقابل تعویض دسته جدیدی از توکنهای منحصربهفرد هستند که برای تأیید مالکیت داراییهای دیجیتال استفاده میشوند. اطلاعات مربوط به ان اف تی ها در یک زنجیره بلوکی یا دفتر کل مشترک باقی میماند که توسط هزاران رایانه در سراسر جهان نگهداری میشود. به این ترتیب، هیچ امکانی برای دستکاری سوابق مالکیت هنر NFT یا هر دارایی دیجیتال مبتنی بر NFT قابل تصور نیست. جالب اینجاست که NFTها هیچ محدودیتی در طبقهبندی داراییهای واجد شرایط برای توکنسازی ندارند. بهعنوان مثال، اخیراً اولین توییت جک دورسی مدیر عامل توییتر، در قالب NFT به قیمت ۲.۹ میلیون دلار فروخته شد. در مثالی دیگر، فروش بلیت بازیهای ویژه NBA بیشتر از ۳۲۰ میلیون دلار درآمد برای لیگ حرفهای بسکتبال آمریکا به دنبال داشت.
علاوه بر اینها، فروش گرانبهاترین اثر NFT با قیمت ۶۹ میلیون دلار، نشانه روشنی از چشمانداز مطلوب دنیای هنر NFT است. اما ان اف تی ها چه ویژگی خاصی دارند که چنین چرخه مالی قابل توجهی را شکل میدهند؟
ان اف تی ها چگونه بر بازار هنر تأثیر خواهند گذاشت؟
آیا آثار هنری ان اف تی میل به داشتن یک اثر هنری دارای اصالت را برای ما برآورده میکند؟ اگر شما بخواهید برای مثال پرترهای از مونالیزا در اتاق نشیمن خود داشته باشید، میتوانید تصاویر با وضوح بالا را در گوگل جستجو و آنها را روی بوم چاپ کنید. اکنون، شما یک نقاشی کلاسیک در اتاق نشیمن خود دارید، آن هم با کمترین هزینه. اما احتمالاً هر بار که آن نگاه میکنید این سؤال در ذهن شما نقش میبندد که آیا پرتره مونالیزای اتاق نشیمن شما یک تصویر اصلی است یا خیر. احتمالاً شما قانع نخواهید شد که یک مونالیزای اصیل در اتاق خود دارید.
اما برعکس، یک اثر هنری مبتنی بر NFT منحصر به فرد است و نشان میدهد که تنها صاحب اثر هنری شما هستید. هنگامیکه یک هنرمند یک اثر هنری NFT ایجاد میکند، همزمان گواهی اصالت آن را نیز به خریدار ارائه میدهد. NFT اثبات میکند که اثر هنری مرتبط فقط در اختیار خریدار است و نه هیچ فرد دیگری. در نتیجه، NFT ها میتوانند برای آثار هنری کمیابی و در نتیجه آن ارزش ایجاد کنند. پس به این ترتیب میتوان از ویژگی اصیل بودن آثار هنری بهجای کپیها و نسخههای فاقد اصالت، بهعنوان یکی از فاکتورهای متفاوتان اف تی ها و بهعنوان یک عامل دگرگونکننده بازار هنر یاد کرد.
استفاده از NFT برای هنر نیز بستگی زیادی به عملکردهای بلاک چین و رمزنگاری دارد. توکنهای غیرقابل تعویض غیرمتمرکز هستند، در نتیجه هنرمندان برای فروش آثار خود مجبور نیستند منتظر تأیید شخص یا نهاد دیگری باشند. به این ترتیب نقش واسطهها در عرضه و خرید و فروش آثار هنری به میزان سابق نخواهد بود. این هم عامل دیگری است که میتواند شکل و شمایل بازارهای سنتی هنر را تا اندازه زیادی متحول کند.
تأثیر NFT ها بر مدلهای کسبوکار موجود در دنیای هنر
تا همینجا هم میشود گفت که ان اف تی ها دیدگاههای جدیدی را در مورد مدلهای تجاری در دنیای هنر ارائه دادهاند. این میتواند خون تازهای را به رگهای جریان عرضه و تقاضا و خرید و فروش آثار هنری تزریق کند. واقعیت این است که مدلهای کسبوکار سنتی گالریهای هنری و خانههای حراج طی همه این سالها هرگز به چالش کشیده نشدهاند. استقلال بیشتر هنرمند در عرضه و ارائه آثار هنری میتواند این نقش را در به چالش کشیدن مدلهای موجود بازار هنر بازی کند.
در همین حال، به دلیل اینکه نهادهای سنتی بازار هنر همچنان به دنبال فرصتهایی برای دستیابی به مخاطبان گسترده جهانی هستند و خواهند بود، همین میل آنها میتواند تعاملها و همکاریهای نوینی را میان بازار سنتی هنر و پلتفرمهای نوآورانهای چون ان اف تی ها شکل دهد. بهعنوان مثال، یک بازار هنری مشهور NFT مانند OpenSea یا Nifty Gateway میتواند به گالریهای هنری و خانههای حراج کمک کند تا خریداران بیشتری را جذب کنند. چنین چشماندازهایی همچنین میتواند فرصتهای جدیدی را برای هنرمندانی ایجاد کند که نتوانستهاند در بازار هنر سنتی مقبولیت کسب کنند.
راههای جدید خلق و گردآوری هنر
یکی دیگر از جنبههای مهم در چشم اندازه آینده هنر NFT، درک این موضوع است که چگونه NFT ها نسل جدیدی از هنرمندان و مجموعهداران هنری را ایجاد خواهند کرد. تا اینجای کار، شواهد حاکی از آن است که نسلهای جوان پتانسیل استثنایی و قابلتوجهی برای سرمایهگذاری در دنیای NFT نشان دادهاند. یکی از بهترین نمونههای نسل جدید هنرمندان NFT، ویکتور لانگلویس ۱۸ ساله است که با نام هنری “FEWOCiOUS” شناخته میشود و موفق شد پنج اثر ان اف تی خود را در همکاری با حراج خانه کریستیز به قیمت ۲.۱۶ میلیون دلار به فروش برساند.
علاوه بر هنرمندان نسل جدید فعال در ان اف تی، شناسایی نسل جدید کلکسیونرهای بازار هنر هم موضوعی به همین اندازه با اهمیت است. در حال حاضر یکی از بزرگترین مشکل خانههای حراجی که بازار NFT را بررسی میکنند، شناسایی چیزی است که نسلهای جدید مجموعهداران را راضی میکند. بهطور کلی، تشخیص اینکه چه چیزی خریداران را به بازدید و خرید از یک پلت فرم هنری NFT سوق میدهد، دشوار است؛ اما میشود گفت که یکی از عوامل تعیین کننده در پشت تصمیم خریداران برای خرید آثار هنری NFT، امید به فروش مجدد و ارزش افزایی آنها است.
برای آشنایی با پلتفرم ان اف تی ققنوس بر روی لینک زیر کلیک کنید.