شبکه ققنوس بهعنوان بزرگترین زیرساخت بلاکچینی کشور، برنامههای غیرمتمرکز متعددی را در دامنۀ فعالیتها و محصولات خود گنجانده است.
آشنایی با برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر شبکه ققنوس
برنامههای غیرمتمرکز(DApps) در این سالها بهوضوح رشد چشمگیری داشتهاند و روزبهروز بر دامنۀ وسعت آنها افزوده میشود. ویژگیهای بینظیر اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در کنار کارآمدی و امکان توسعه سریع آنها در صنایع مختلف موجب استقبال روزافزون صاحبان کسبوکارها همچنین کاربران شده؛ بهطوریکه این برنامهها امروزه مجموعههای وسیعی از کسبوکارهای مختلف را پوشش داده است.
شبکه ققنوس هم بهعنوان بزرگترین زیرساخت بلاکچینی کشور، برنامههای غیرمتمرکز متعددی را در دامنۀ فعالیتها و محصولات خود گنجانده است. اما پیش از معرفی برنامههای غیرمتمرکز شبکه ققنوس لازم است بیشتر با مفهوم و کارکردهای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز آشنا شویم.
برنامههای غیرمتمرکز چه ماهیتی دارند؟
برنامه غیرمتمرکز نوعی برنامه نرمافزاری منبع باز توزیعشده است که در شبکه بلاکچین همتا به همتا (P2P) بهجای یک رایانه اجرا میشود. برنامههای غیرمتمرکز بهطور مشهودی با سایر برنامههای نرمافزاری که در یک وبسایت یا دستگاه تلفن همراه اجرا میشوند، مشابهت دارند، با این تفاوت که پشتیبانی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بهصورت فردبهفرد است.
یک برنامه غیرمتمرکز برای ایجاد انواع برنامهها، ازجمله برنامههای مالی غیرمتمرکز، مرور وب، بازی و رسانههای اجتماعی توسعه یافته است. فناوریهای دفتر کل توزیعشده مانند بلاک چین اتریوم به محبوبیت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز کمک کرده است. مزیت اصلی dApp ها این است که همیشه در دسترس هستند. از دیگر مزیتهای اصلی برنامههای غیرمتمرکز میتوان به تحمل خطا، تغییرناپذیری و ایمن بودن دادهها، انعطافپذیری و حفاظت از حریم خصوصی کاربر اشاره کرد.
یک اپلیکیشن غیرمتمرکز توسط یک قرارداد هوشمند که در یک زنجیره بلوکی ذخیره میشود پشتیبانی میشود. قراردادهای هوشمند قوانین تعریفشده در کد را اجرا میکنند. از آنجا که یک قرارداد هوشمند فقط از کدهای back-end تشکیل شده، ایجاد یک برنامه غیرمتمرکز در یک سیستم قرارداد هوشمند مستلزم ترکیب چندین قرارداد هوشمند و استفاده از سیستمهای شخص ثالث برای front-end است.
اپلیکیشنهای غیرمتمرکز شبکه ققنوس
تعداد برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر شبکه ققنوس روزبهروز در حال افزایش است. در حال حاضر اپلیکیشنهای غیرمتمرکز سامانه بیتا (NFT)، مرکز تبادل غیرمتمرکز (DEX) و سامانه سجل مبتنی بر شبکه ققنوس فعال هستند.
در ادامه مقاله با ویژگیها و سازوکار هر یک از این برنامهها بیشتر آشنا میشویم.
بیتا، سامانه جامع مدیریت آثار هنری دیجیتال
امروزه در کشور ما اکثر آثار فرهنگی، هنری و کلکسیونی ارزشمند مانند میراث مستند مکتوب و غیر مکتوب تحت مالکیت اشخاص حقیقی، اکثراً بدون امکان اثبات مالکیت هستند و غالباً اطلاعات کارشناسی از آنها در دسترس نیست. این امر از یکسو موجب میشود که ایجاد یک پایگاه داده از اطلاعات این آثار امری محال و دور از ذهن به نظر برسد و از سوی دیگر امکان اصالتسنجی آنها را برای خریداران این آثار بسیار دشوار میکند. این فقدان بزرگ، زمینه را برای ایجاد بازارهای غیر شفاف، کلاهبرداری و خروج این آثار از کشور فراهم میکند.
صدور شناسنامه دیجیتال قابل استناد برای انواع آثار فرهنگی، هنری و کلکسیونی بر روی بستری امن میتواند بسیاری از مشکلات موجود در این حوزه را برطرف کند.
بیتا عنوان یکی از برنامههای غیرمتمرکز شبکه ققنوس است. شرکت یکتا ققنوس پارس با راهاندازی سامانه غیرمتمرکز مدیریت آثار هنری دیجیتال، اقدام به انتشار شناسنامه دیجیتال در قالب توکن برای انواع آثار فرهنگی، هنری و هرگونه NFT دارایی خاصی که بتوان برای آن شناسنامه صادر کرد، نموده است. این توکنها از نوع توکنهای غیرقابلمعاوضه هستند و بر بستر شبکه دفتر کل توزیعشده ققنوس منتشر میشوند.
در این سامانه برای شناسنامه هر اثر یک توکن NFT کاملاً منحصربهفرد و حاوی اطلاعات آن اثر صادر میشود. برای دریافت توکن NFT حاوی شناسنامه دیجیتال برای آثار، مالکین میتوانند بعد از ثبت و پذیرفته شدن درخواست در سامانه بیتا، همراه با اصل اثر به یکی از احراز کنندگان آن نوع اثر که مورد تأیید ناشر هستند، مراجعه کرده و بعد از انجام کارشناسی توسط کارشناسان احراز کننده و صدور گزارش کارشناسی، توکن NFT حاوی شناسنامه دیجیتال مرتبط با اثر خود را با نماد ########NFT دریافت نمایند. این توکن دارای قابلیت انتقال فردبهفرد است و افراد احراز هویت شده میتوانند آن را در کیف توکن ققنوسی خود نگهداری نمایند. دارنده توکن، مالک اصلی اثر به شمار میرود.
مرکز تبادل غیرمتمرکز ققنوس
بازار غیرمتمرکز ققنوس از دیگر برنامههای غیرمتمرکز شبکه ققنوس و بستری برای تبادل توکنها بهصورت مستقیم و بدون واسطه است. این سامانه بستری بهمنظور تبادل داراییهای دیجیتال مختلف به یکدیگر است و این امکان را به افراد میدهد تا بتوانند بدون تفویض اختیار داراییهای خود به فرد دیگر و بدون نیاز به اعتماد به یک نهاد واسط، داراییهای خود را با افراد دیگر در شبکه توزیعشده مبادله نمایند. بهواسطه وجود این ویژگی، امنیت داراییهای هر فرد تضمین شده و نگرانی بابت سرقت داراییهای دیجیتال از میان میرود.
ازجمله ویژگیها و مزیتهای این سامانه سرعت انجام تراکنشها است که انجام مبادلات بر بستر شبکه ققنوس را بسیار بالا برده است. زمان ثبت و نهایی شدن هر تراکنش بین ۳ تا ۵ ثانیه است.
کارمزد تبادل بسیار پایین از دیگر مزیتهای این سامانه است. از آنجا که کلیه تبادلها بر بستر دفتر کل توزیعشده ققنوس و بهصورت همتا به همتا صورت میگیرد، کارمزد تبادل توکنها صفر است. تنها کارمزدی که کاربر باید پرداخت نماید، کارمزد شبکه است که میزان آن فقط در حدود ۰.۰۰۵ پیمان است.
امن بودن از دیگر ویژگیهای بازار غیرمتمرکز ققنوس است. مرکز مبادلات ققنوس یک صرافی غیرمتمرکز یا DEX است که در آن کلیه تراکنشها بهصورت همتا به همتا و مبتنی بر شبکه دفتر کل توزیعشده ققنوس انجام میشود. بنابراین برخلاف صرافیهای متمرکز، کاربران بر روی توکنهای خود که در کیف توکن شخصیشان است، کنترل کامل دارند.
و بالاخره، باید به کاربری آسان این سامانه اشاره کرد؛ چراکه بهواسطه استفاده از روش دفترچه سفارشات در این مرکز تبادل، محیط کاربری آسان و آشنایی را برای کاربران شبکه ققنوس فراهم شده است.
سجل، سامانه احراز هویت و امضای دیجیتال
با توجه به اینکه شرکت ققنوس دارای اولین و بزرگترین شبکه مبتنی بر فناوری دفتر کل توزیعشده در ایران محسوب میشود، مبتنی بر این شبکه که دارای ۲۴ سرور فعال در دیتاسنترهای میزبانان شبکه ققنوس فعال است اقدام به راهاندازی سامانه SKYC به عنوان یکی دیگر از برنامههای غیرمتمرکز این شبکه نموده و تاکنون قرارداد احراز هویت و صدور امضای دیجیتال برای کاربران دیجی کالا، اعضای شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری و اسنپ را منعقد نموده است.
در این سامانه، کاربر بعد از ورود به کیف توکن ققنوسی خود درخواست احراز هویت را ثبت نموده و پس از تکمیل فرمها، اقدام به پرداخت کارمزد مینماید سپس تصدیقکننده مورد نظر را خود را انتخاب نموده و اطلاعات را ارسال مینماید، تصدیقکنندگان که ازنظر قانونی صلاحیت احراز هویت رادارند، بهصورت حضوری یا آنلاین، مدارک کاربر را تائید و اسناد هویتی یا دیگر مدارک مربوطه را بهصورت رمزنگاریشده بر روی شبکه ققنوس ثبت کرده و در قالب یک توکن SKYC بهحساب کاربر ارسال میکنند.
این مدارک که ابتدا به امضای دیجیتال کاربر و سپس به امضای دیجیتال تصدیقکننده رسیدهاند، بر اساس قانون تجارت الکترونیکی برای سایر سازمانها قابل استناد هستند. پس از ثبت، هیچکس بهجز کاربری که صاحب هویت است امکان دسترسی به این اطلاعات را نداشته و او میتواند مدارک هویتی یا سایر مدارک شناسایی خود را برای پذیرندگانی که قصد ایجاد حساب نزد آنها را دارد، بفرستد. بعلاوه کاربر میتواند در صورت تمایل انتخاب کند که کدام بخش از اطلاعات را برای کدام پذیرنده بفرستد. پذیرنده نهادی است که به نهاد تصدیقکننده اعتماد داشته و احراز هویتی را که آن نهاد انجام داده به رسمیت میشناسد و بر همین مبنا با دریافت توکن SKYC، مدرک کاربر را قبول میکند.
برای ورود به بازار غیرمتمرکز ققنوس بر روی لینک زیر کلیک کنید.