اینترنت اشیا و ترکیب آن با بلاکچین پتانسیل زیادی در ایجاد بازاری از دستگاه‌های متصل و ایجاد ارزش از داده‌های جمع‌آوری‌شده برای شرکت‌ها دارد.

اینترنت اشیا (IoT) افراد، مکان‌ها و محصولات را به هم متصل می‌کند و فرصت‌های جدیدی را برای ایجاد ارزش در محصولات و فرآیندهای تجاری ارائه می‌دهد. با این حال، برای اجرای این فناوری در مقیاس بزرگ، امنیت یک نگرانی اصلی است.

فناوری بلاکچین برای ایجاد انقلابی در امنیت و عملکرد دستگاه‌های IoT حیاتی است و می‌تواند راه را برای رمزگذاری بهتر داده‌ها و افزایش اعتماد هموار کند.

در این مقاله نگاهی به رابطه بین بلاکچین و اینترنت اشیا خو اهیم داشت و اینکه چگونه بلاکچین کاستی‌های بالقوه اینترنت اشیا را برطرف می‌کند.

اما پیش از آن شاید بهتر است درباره اینترنت اشیا بیشتر بدانیم.

در سال‌های گذشته، IoT به یکی از مهم‌ترین فناوری‌های قرن بیست‌و‌یکم تبدیل شده است. اکنون که می‌توانیم اشیاء روزمره مثل وسایل آشپزخانه، ماشین‌ها، ترموستات‌ها و مانیتورها  را از طریق دستگاه‌های تعبیه‌شده به اینترنت متصل کنیم، ارتباط یکپارچه بین افراد، فرآیندها و چیزها امکان‌پذیر شده است.

با استفاده از محاسبات کم‌هزینه و ابر داده‌ها، اشیاء فیزیکی می‌توانند داده‌ها را با کمترین مداخله انسانی جمع‌آوری کرده و به اشتراک بگذارند. در این دنیای آکنده از اتصال، سیستم‌های دیجیتال می‌توانند هرگونه تعامل بین اشیا و دستگاه‌های متصل را ضبط، نظارت و تنظیم کنند. اینجا جایی است که دنیای فیزیکی با دنیای دیجیتال ملاقات می‌کند.

بلاکچین به‌عنوان زیرساختی برای برنامه‌های کاربردی که شامل تراکنش و تعامل است طراحی شده است. این فرایند می‌تواند شامل قراردادهای هوشمند یا سایر برنامه‌های کاربردی هوشمند که از فرآیندهای اینترنت اشیا خاص پشتیبانی می‌کنند، انجام شود. به این ترتیب فناوری بلاکچین می‌تواند نه‌تنها انطباق در اینترنت اشیا بلکه ویژگی‌های اینترنت اشیا را هم بهبود ببخشد.

 

مزایا و چالش‌های همگرایی بلاکچین و اینترنت اشیا

استقرار IoT اشیا در مقیاس بزرگ اکنون در ایده شهرهای هوشمند در دسترس ما است و این نوید را می‌دهد که زندگی ما را با شهرهای بدون ترافیک و انرژی پایدار کارآمدتر کند. با این حال، این استقرار گسترده با چندین چالش روبرو است.

امنیت شبکه یکی از این چالش‌ها است. با وجود پیشرفت‌های ارائه‌شده توسط شبکه‌های ۵G ، این شبکه‌ها می‌توانند هدف بسیار وسوسه‌انگیزی برای هکرها باشند. در این شبکه‌ها، داده‌های دریافت شده از منابع مختلف باید در یک سطح با هم تعامل داشته باشند و با حفظ حریم خصوصی، مالکیت داده‌ها و امنیت داده‌ها یکپارچه شوند. اما دستگاه‌های IoT بالقوه ناامن هستند، زیرا یک دستگاه در معرض خطر می‌تواند برای حمله به دستگاه‌های دیگر در شبکه استفاده شود.

چالشی که از آن صحبت می‌کنیم، به‌طور خلاصه، مشکل بزرگ حفظ امنیت و حفظ حریم خصوصی داده‌های منتقل‌شده از یک شبکه به شبکه دیگر است و اینجاست که همگرایی فناوری بلاکچین با اینترنت اشیا می‌تواند کلید این مشکلات باشد.

اما ترکیب بلاکچین با اینترنت اشیا چه مزیت‌هایی در اختیار ما می‌گذارد؟ در ادامه اصلی‌ترین این مزیت‌ها را مرور می‌کنیم.

اصالت داده‌ها: فناوری بلاکچین به لطف تغییرناپذیری آن، می‌تواند یک چارچوب قوی به فرآیندها اضافه کند تا به‌سرعت و با دقت دست‌کاری داده‌ها را شناسایی کند.

ردیابی و شناسایی خطاها: شبکه‌های IoT می‌توانند غول‌پیکر باشند و این مقیاس تشخیص الگوهای خرابی را دشوار می‌کند. فناوری بلاکچین یک کلید منحصربه‌فرد به هر نقطه پایانی اینترنت اشیا اختصاص می‌دهد که به شناسایی ناسازگاری‌ها کمک می‌کند.

قراردادهای هوشمند برای اتوماسیون سریع‌تر: فناوری اینترنت اشیا به‌تنهایی اتوماسیون را امکان‌پذیر می‌کند، اما همراه با قراردادهای هوشمند، پاسخ‌های خودکار را می‌توان از طریق این شبکه مجاز کرد.

تمرکززدایی برای بهبود امنیت: صرف‌نظر از روش‌های اتصال استفاده‌شده، به دلیل غیرمتمرکز بودن بلاکچین، مجرمان سایبری نمی‌توانند به یک سرور حمله کنند و داده‌های آن را خراب کنند.

گزارش‌های عملکرد: فناوری بلاکچین با فرا رفتن از حسگرها، همچنین می‌تواند اقدامات کاربران را ردیابی کرده و به شما امکان دهد ببینید چه کسی، چه زمانی و چگونه از یک دستگاه استفاده کرده است.

 

کاهش مشکلات امنیت و حریم خصوصی اینترنت اشیا

نتایج ادغام بلاکچین در دستگاه‌های اینترنت اشیا برای یک شرکت چه خواهد بود؟ می‌دانیم که دستگاه‌های متصل اینترنت اشیا می‌توانند حجم زیادی از داده‌های مدیریت‌شده توسط سازمان‌های مختلف را پردازش کنند.این امر به‌خودی‌خود منبع نشت داده‌ها را در صورت حمله سایبری دشوار می‌کند. همچنین کشف مالکیت این داده‌ها هم دشوار خواهد بود. در این وضعیت، فناوری بلاکچین می‌تواند به کاهش مشکلات امنیتی و مقیاس‌پذیری در این شبکه‌ها کمک کند.

استفاده از زنجیره بلوکی برای ذخیره داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط شبکه‌های اینترنت اشیا، لایه دیگری از امنیت را اضافه کرده و به این ترتیب دسترسی هکرها را دشوارتر می‌کند.

بلاکچین همچنین در جایی که بازنویسی سوابق موجود عملاً غیرممکن است، سطح قوی‌تری از رمزگذاری را فراهم می‌کند و با اجازه دادن به هر شخص مجاز برای دسترسی به شبکه و ردیابی تراکنش‌های گذشته، شفافیت را به ارمغان می‌آورد.

به‌کارگیری بلاکچین پردازش تراکنش‌ها و هماهنگی بین میلیاردها دستگاه متصل را سرعت می‌بخشد. همچنین با افزایش اعتماد بین طرفین، شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا هزینه‌های خود را کاهش دهند، زیرا سربار پردازش مربوط به دروازه‌های اینترنت اشیا حذف می‌شود.

علاوه بر این‌ها با تکیه بر یک سیستم ضد دست‌کاری، کنترل یک سازمان بر داده‌های تولیدشده توسط دستگاه‌های اینترنت اشیا حذف می‌شود.

 

موارد استفاده از اینترنت اشیا و بلاکچین

ترکیب بلاکچین و اینترنت اشیا پتانسیل زیادی در ایجاد بازاری از دستگاه‌های متصل و ایجاد ارزش از داده‌های جمع‌آوری‌شده برای شرکت‌ها دارد.

چند نمونه از این پتانسیل‌ها عبارتند از:

بخش مالی: بانک‌هایی مانند ING، Deutsche Bank و HSB فناوری بلاکچین را برای ایجاد یک محیط مقیاس‌پذیر و غیرمتمرکز برای دستگاه‌ها، پلتفرم‌ها و برنامه‌های IoT معرفی می‌کنند.

زنجیره تأمین و تدارکات: یک شبکه زنجیره تأمین دارای ذینفعان زیادی است که رصد سراسری را پیچیده می‌کند. در نتیجه، بسیاری از شرکت‌ها در تلاش هستند تا دستگاه‌های IoT بتوانند فرآیند حمل‌ونقل را ردیابی کنند. به دلیل عدم شفافیت، ترکیب هر دو فناوری، قابلیت اطمینان و ردیابی شبکه را بهبود می‌بخشد.

بخش خودرو: صنعت خودرو در حال سرمایه‌گذاری در توسعه وسایل نقلیه خودکاری است که توسط حسگرهای اینترنت اشیاء فعال می‌شوند و امکان تبادل اطلاعات حیاتی را به‌آسانی و سریع فراهم می‌کنند. در ترکیب با بلاکچین، پرداخته‌ای سوخت خودکار، خودروهای خودران، پارکینگ هوشمند یا کنترل خودکار ترافیک حاصل می‌شود.

خانه‌های هوشمند: بدیهی است که برای فعال کردن خانه‌های هوشمند، نقش اینترنت اشیا بسیار مهم است. اتحاد اینترنت اشیا با بلاکچین امکان مدیریت از راه دور سیستم امنیتی شما، حذف زیرساخت‌های متمرکز یا ذخیره داده‌های حساس (بیومتریک، تشخیص چهره یا صدا) را به‌صورت ایمن فراهم می‌کند.

صنعت داروسازی: تقلب دارو معضلی است که هر روز در حال افزایش است. شفافیت و قابلیت ردیابی فناوری بلاکچین به کنترل حمل‌ونقل داروها از مبدأ تا مقصد در طول کل زنجیره تأمین کمک می‌کند.

کشاورزی: یکی از بخش‌های ضروری برای حیات انسان است و فناوری پتانسیل تغییر شکل آن از تولید تا فروشگاه مواد غذایی را دارد. حسگرهای اینترنت اشیا را می‌توان در مزارع نصب کرد و داده‌های خود را مستقیماً به شبکه بلاکچین ارسال کرد تا زنجیره تأمین بهبود یابد.

اما پتانسیل اینترنت اشیا و بلاکچین بسیار فراتر از این بخش‌ها است. میلیاردها دستگاهی که اینترنت اشیا می‌تواند در سراسر جهان فعال کند، پایه و اساس ایجاد اکوسیستم جدیدی از مکانیسم‌های هوشمند را ایجاد می‌کند و اتحاد با بلاکچین آن‌ها را ایمن‌تر می‌کند.

 

……………………………………………………………………………………..

 در این ارتباط همچنین می‌توانید مقالات زیر را مطالعه کنید

درباره کارکرد قرارداد هوشمند در بلاکچین بیشتر بدانیم

آشنایی با انواع بلاکچین و کاربرد آن‌ها

نقش بلاکچین در اقتصاد دیجیتال

…………………………………………………………………………………….

 

برای آشنایی با پلتفرم تأمین مالی جمعی ققنوس بر روی لینک زیر کلیک کنید.