فناوری بلاک‌چین این امکان را فراهم کرده که به آنچه با عنوان صندوق رأی شیشه‌ای در تصور ما است، بیشتر از هر زمان دیگری نزدیک باشیم.

فناوری بلاک‌چین با ویژگی تغییرناپذیری و معماری غیرمتمرکز خود، در بسیاری از صنایع در مرکز توجه قرار گرفته است. یکی از کاربردهای بالقوه بلاک‌چین در طرح‌های رأی‌گیری الکترونیکی است. هدف از چنین طرحی ارائه یک معماری غیرمتمرکز برای اجرا و پشتیبانی از یک طرح رأی‌گیری است که شفاف، منصفانه و به‌طور مستقل قابل تأیید باشد.

فناوری بلاک‌چین این امکان را فراهم کرده که به آنچه با عنوان صندوق رأی شیشه‌ای در تصور ما است، بیشتر از هر زمان دیگری نزدیک باشیم. به عبارت دیگر، به نظر می‌رسد بلاک‌چین راهی را در اختیار رأی‌دهندگان قرار می‌دهد تا اطمینان پیدا کنند که صدای آن‌ها شنیده می‌شود و نتایج انتخابات واقعاً دقیق و شفاف است.

در این مقاله به این موضوع می‌پردازیم که چرا این اعتقاد وجود دارد که بلاک‌چین امن‌ترین و قابل اعتمادترین روش رأی‌گیری تا به امروز محسوب می‌شود. اما قبل از هرچیز لازم است آشنایی اولیه‌ای با فرآیند رأی‌گیری بر بستر بلاک‌چین داشته باشیم.

 

آشنایی با فرآیند کلی رأی‌گیری بر بستر بلاک‌چین

هنگام استفاده از سامانه رأی‌گیری بلاک‌چین، رأی‌دهنده نرم‌افزار مرتبط را بر روی دستگاه شخصی مورد نظر خود مانند رایانه رومیزی، لپ‌تاپ، تلفن هوشمند یا تبلت خود دانلود و نصب می‌کند. سپس در محیط نرم‌افزار اطلاعات هویتی خود را برای تأیید ارسال می‌کند. فرآیند احراز هویت به‌طور معمول می‌بایست پیش از موعد رأی‌گیری توسط سازمان میزبان انتخابات تأیید ‌شود. پس از تأیید هویت، رأی‌دهنده می‌تواند برگه رأی خود را درخواست کند. سپس برگه رأی خود را تکمیل و به‌طور ایمن به صندوق رأی مبتنی بر بلاک‌چین ارسال می‌کند. برای در دست داشتن مدرکی مبنی بر شرکت رأی‌دهنده در انتخابات، رأی‌دهنده می‌تواند یک رسید چاپ کند.

در پروتکل‌های رأی‌گیری مبتنی بر بلاک‌چین، رأی‌دهندگان مجاز خواهند بود رأی خود را در محیط نرم‌افزار دنبال کنند تا اطمینان حاصل کنند رأیشان ثبت و  شمرده شده است. در این فرآیند، هر رأی‌دهنده همچنین می‌تواند مجموع آرای گزارش‌شده توسط سیستم رأی‌گیری بلاک‌چین را بدون افشای هویت رأی‌دهندگان رصد کند.

در بعضی پروتکل‌های بلاک‌چینی، اگر سازمان میزبان انتخابات اجازه دهد، رأی‌دهنده می‌تواند رأی زودهنگام داده و حتی امکان خواهد داشت تا در مدت زمان برگزاری انتخابات نظر خود را تغییر دهد.

 

چرا بلاک‌چین برای سیستم‌های رأی‌گیری مناسب است؟

فناوری بلاک‌چین شامل یک دفتر کل تراکنش‌های مورد توافق دوجانبه است که بین میلیون‌ها گره مشترک است. برای ایجاد هرگونه تغییر در داده‌های موجود در شبکه، هکر یا اختلال کنندگان باید توافق نظر داشته باشد، که به معنای «اجبار» ۵۱ درصد از کل گره‌ها به‌طور هم‌زمان به‌صورت پیش‌فرض است. از آنجایی که انجام این فرآیند از نظر عملی و محاسباتی تقریباً غیرممکن است، احتمال تغییر یک رکورد نزدیک به صفر است. این ویژگی احتمالاً مهم‌ترین ویژگی این فناوری است که آن را برای سیستم‌های رأی‌گیری مناسب می‌کند.

 

امنیت از طریق رمزنگاری

جدای از شیوه‌های اصلی امنیتی که سیستم‌های رأی‌گیری مبتنی بر بلاک‌چین دنبال می‌کنند، بررسی مزایای اصلی این فناوری ضروری است.

رمزنگاری در خط مقدم امنیت بلاک‌چین قرار دارد. در این روش، هر رأی‌دهنده به‌محض ایجاد حساب کاربری، دو کلید منحصربه‌فرد در شبکه دارد که از طریق فرمول‌های ریاضی ایجاد می‌شوند. درحالی‌که یکی از کلیدهای مرتبط به‌عنوان هویت رأی‌دهنده در شبکه در نظر گرفته شود که توسط دیگران نیز قابل مشاهده است، کلید خصوصی از همه پنهان می‌ماند و در درجه اول توسط مالک حساب و فقط برای تأیید او و شناسایی و انجام مجموعه‌ای از اقدامات در شبکه استفاده می‌شود.

کلید خصوصی در حوزه رمزنگاری می‌تواند به‌عنوان امضای کاربر هم در نظر گرفته شود. در این مورد، همۀ تراکنش‌های خروجی با کلید خصوصی کاربر مرتبط باشد. از آنجا که کاربر یا مدیر شبکه مجبور نیست این کار را به‌صورت دستی انجام دهد و فرمول‌های ریاضی به‌طور یکپارچه از کل فرآیند مراقبت می‌کنند، احتمال اینکه یک عنصر خارجی کل فرآیند را هک کند نزدیک به صفر است.

 

پایگاه داده غیرمتمرکز

در سیستم‌های سنتی پایگاه‌های داده متمرکزی برای ذخیره اعتبار رأی‌دهندگان وجود دارد و شمارش آرا نیز در مدل‌های متمرکز ذخیره می‌شود. در این حالت‌ها، در صورت حمله یک دشمن مخرب توسط یک سرور، کل سیستم نیز از بین می‌رود. با این حال، همان‌طور که اشاره شد، سیستم‌های مبتنی بر بلاک‌چین غیرمتمرکز هستند و حتی اگر یک هکر یک گره را به خطر بیندازد، قادر به از بین بردن شبکه نخواهد بود.

 

تأیید هویت در معماری غیرمتمرکز

یکی از جدی‌ترین نگرانی‌هایی که تقریباً در تمام معماری‌های متمرکز، به‌ویژه رأی‌گیری، با آن مواجه هستیم، سرقت هویت است. در این چالش، هر کاراکتر دیجیتالی می‌تواند سابقه شناسایی شخصی دیگر را سرقت کند و از طرف او رأی دهد. فناوری بلاک‌چین الزام دارد که شناسه کاربر پیش از هر چیز تأیید شود. به‌عنوان مثال، اگر در یک سیستم رأی‌گیری بلاک‌چینی در ایالات متحده ثبت‌نام می‌کنید، ابتدا باید ثابت کنید که شهروند ایالات متحده هستید.

درست است که شیوۀ تأیید هویت بیومتریک در این زمینه سرعت نسبتاً بالایی دارد، با این حال روش‌های دیگری مانند ارائۀ رمز عبور و OTP وجود دارد که برنامه‌های مدرن اغلب از آن‌ها استفاده می‌کنند. اما اکثر سیستم‌های مبتنی بر بلاک‌چین برای هر فردی که در پلتفرم ثبت‌نام می‌کند، چک KYC را می‌طلبد. همین مفهوم را می‌توان برای یک رأی‌دهنده نیز به کاربرد که به این ترتیب امنیت کلی سیستم افزایش می‌یابد.

 

ارتقای سطح شفافیت

فرآیند رأی‌گیری‌ها همیشه با احساس عدم اطمینان کافی از نتیجۀ آن‌ها همراه بوده است. با کمک بلاک‌چین، این امکان فراهم شده تا رأی‌ها در لحظه و هم‌زمان با فرآیند رأی‌گیری‌ها شمرده و مشاهده شوند. همچنین این امکان وجود خواهد داشت که در زمان‌های متفاوت و بعد از برگزاری انتخابات به نتیجه رأی‌گیری‌ها رجوع شود؛ بدون اینکه در مشروعیت آن تردیدی داشته باشیم.

در پلتفرم‌های انتخابات بلاک‌چینی، تک تک رأی‌دهندگان می‌توانند صندوق رأی را رصد کرده و صحت نتایج اعلام‌شده و همچنین شمارش آرا در هر صندوق را با نتیجۀ کلی مطابقت دهند. در روش‌های سنتی انتخابات، وقتی فرآیندها شفاف می‌شود، نگرانی از رازداری در مورد هویت شخص افراد هم مطرح می‌شود. اما عملکرد فناوری بلاک‌چین در این زمینه متفاوت است و با کمک ECC، تضمین می‌کند که سطح شفافیت به‌طور بهینه حفظ می‌شود، در عین حال که هر یک از اعضای شبکه از رازداری فردی برخوردار است.

 

…………………………………………………………………………….

 در این ارتباط همچنین می‌توانید مقالات زیر را مطالعه کنید

مزایای انتخابات آنلاین در پلتفرم‌های غیرمتمرکز

سازوکارهای فناوری بلاکچین در انتخابات رمزگذاری شده

تاثیر فناوری اطلاعات بر دقت و سلامت انتخابات

……………………………………………………………………………

 

برای آشنایی با سامانه انتخابات آنلاین ققنوس بر روی لینک زیر کلیک کنید.