درست است که هرگز هیچ تضمینی برای موفقیت وجود ندارد، اما شما با ایجاد یک برنامه تجاری دقیق، در واقع یک مانع بزرگ را از سر راهتان برداشته‌اید.

 

درباره اصول مدیریت مالی شخصی بیشتر بدانیم

مدیریت مالی شخصی به چه معناست؟ اگر این سؤال را که «چطور در تجارت موفق شویم؟» از هر تاجری که درآمد مداوم از کسب و کارش دارد بپرسید، احتمالاً به شما خواهند گفت که دو انتخاب دارید: ۱) به‌طور روشمند از یک برنامه مکتوب پیروی کنید یا ۲) شکست بخورید.

اما این برنامه مکتوب و از پیش تهیه‌شده از کجا می‌آید و چه اصولی را باید در آن رعایت کرد. در این مقاله قصد داریم بعضی از اصول مدیریت مالی شخصی را یادآوری کنیم.

 

مانع بزرگ را از سر راهتان بردارید

اگر پیش از این یک برنامه تجاری یا سرمایه‌گذاری مکتوب برای خودتان تهیه کرده‌اید، باید به شما تبریک گفت، چرا که افراد زیادی از این مزیت بهره‌مند نیستند. مدیریت مالی شخصی به عنوان تنظیم و توسعه یک روش که در بازارهای مالی کار کند، به زمان، تلاش و تحقیق نیاز دارد. درست است که هرگز هیچ تضمینی برای موفقیت وجود ندارد، اما شما با ایجاد یک برنامه تجاری دقیق، در واقع یک مانع بزرگ را از سر راهتان برداشته‌اید.

بنابراین، داشتن یک برنامه برای دستیابی به موفقیت در معاملات ضروری است. این‌طور بگوییم که یک طرح معاملاتی باید روی سنگ نوشته شود تا همواره برای شما محفوظ و غیرقابل خدشه باشد، اما معنی این حرف این نیست که هیچ‌وقت لازم نباشد تغییری در این برنامه‌ریزی رخ بدهد. بر عکس باید گفت که این برنامه‌ریزی جدی و حساب‌شده،  قابل ارزیابی مجدد است و می‌تواند همراه با تغییر شرایط بازار تنظیم شود.

 

کلیات اصول مدیریت مالی شخصی چیست؟

قبل از هر چیز باید بدانیم که یک برنامه معاملاتی محکم، اهداف شخصی معامله‌گر را در نظر می‌گیرد. نکته دیگر این است که دانستن زمان خروج از معامله به همان اندازه مهم است که بدانید چه زمانی باید وارد آن موقعیت شوید. از طرف دیگر تعیین نقطه‌های توقف و خروج از معامله چه در ارتباط با ضرر یا سود، باید به برنامه معاملاتی اضافه شود تا نقاط خروجی خاصی برای هر معامله مشخص شود.

زمانی که در حال معامله هستید، باید برنامه‌ای بر اساس سیگنال‌های واضح و ثابت بازار تنظیم کنید. اما همان‌طور که گفته شد این برنامه می‌تواند با شرایط بازار تغییر کند و ممکن است با بهبود سطح مهارت معامله‌گر، تغییراتی در آن لازم شود. هر معامله‌گر باید با در نظر گرفتن اهداف شخصی، طرح خود را بنویسد و مدیریت مالی شخصی خود را پیش ببرد. استفاده از طرح شخصی دیگر نمی‌تواند برای ویژگی‌های معاملاتی شخصی شما مناسب باشد.

 

آماده‌سازی طرح جامع معاملاتی

همان‌طور که اشاره شد، هیچ دو طرح معاملاتی مشابه هم نیستند؛ چرا که هیچ دو معامله‌گری دقیقاً با هم شباهت ندارند و اهداف تجاری‌شان با هم یکسان نیست. باید بدانیم که هر برنامه‌ریزی و مدیریت مالی شخصی منعکس‌کننده عوامل مهمی مانند جنس معاملات و همچنین تحمل ریسک آن شخص خاص است.

اما دیگر اجزای ضروری یک برنامه معاملاتی سفت و سخت چیست؟ در اینجا به مواردی اشاره می‌کنیم که می‌شود گفت هر طرح معاملاتی باید شامل آن‌ها باشد.

ارزیابی مهارت

بعد از تهیه برنامه معاملاتی منحصربه‌فرد خودتان لازم است از خودتان بپرسید که آیا آماده ورود به تجارت هستید؟ آیا مطمئن هستید که طرح شما در یک محیط معاملاتی واقعی کار می‌کند؟ آیا می‌توانید سیگنال‌های خود را بدون شک و تردید دنبال کنید؟ یکی از اصول مدیریت مالی شخصی این است که بدانید که داد و ستد در بازارها در واقع نبرد دادن و گرفتن است.

آمادگی ذهنی

در مرحله بعدی باید وضعیت روحی و جسمی خودتان را در هنگامه ورود به معاملات بسنجید.  اینکه چه احساسی دارید؟ آیا به‌اندازه کافی استراحت داشته‌اید؟ آیا به چالش پیش رو فکر می‌کنید؟ اگر از نظر عاطفی و روانی آماده نبرد در بازار نیستید، آن روز را از خودتان مرخصی بگیرید. اگر این مسائل به‌ظاهر ساده را بی‌اهمیت در نظر بگیرید، تقریباً باید مطمئن باشید که کار آن روزتان نتیجه خوبی نخواهد داشت. پس شرایط عاطفی شما هم در مدیریت مالی شخصی شما تاثیرگذار است.

سطح ریسک را تنظیم کنید

چه مقدار از پرتفوی خود را باید در یک معامله ریسک کنید؟ این به سبک معاملاتی و تحمل ریسک شما بستگی دارد. میزان ریسک می‌تواند متفاوت باشد، اما احتمالاً باید از حدود ۱ تا ۵ درصد از پرتفوی شما در یک روز معاملاتی معین متغیر باشد. یعنی اگر در هر نقطه از روز آن مقدار را از دست بدهید، از بازار خارج می‌شوید و بیرون می‌مانید. اگر اوضاع بر وفق مراد شما نیست، بهتر است کمی استراحت کنید و یک روز دیگر را برای نبرد در بازار انتخاب کنید.

هدف‌گذاری کنید

قبل از ورود به معامله، اهداف سود واقعی و نسبت ریسک/پاداش را تعیین کنید. حداقل ریسک/ پاداشی که می‌پذیرید چقدر است؟ بسیاری از معامله گران معامله‌ای را انجام نمی‌دهند مگر اینکه سود بالقوه حداقل سه برابر بیشتر از ریسک باشد. بنابراین اهداف سود هفتگی، ماهانه و سالانه را به‌عنوان درصدی از پرتفوی خود تعیین کنید و در مدیریت مالی شخصی مرتباً آن‌ها را ارزیابی کنید.

دنیا را رصد کنید

قبل از باز شدن بازار و شروع معاملات، بررسی کنید که در سراسر جهان چه می‌گذرد؟ آیا بازارهای خارج از کشور افزایش یا کاهش دارند؟ داده‌های اقتصادی یا درآمدی که قرار است منتشر شوند چیست ؟ لیستی را روی دیوار مقابل خود قرار دهید و تصمیم بگیرید که آیا می‌خواهید قبل از یک گزارش مهم معامله کنید یا خیر. برای بیشتر معامله‌گران، بهتر است به‌جای ریسک‌های غیرضروری مرتبط با معاملات منتظر انتشار گزارش‌ها باشند. حرفه‌ای‌ها بر اساس احتمالات معامله می‌کنند و معمولاً دست به قمار نمی‌زند. معامله پیش از یک گزارش مهم اغلب یک قمار است، زیرا غیرممکن است که بتوانیم واکنش بازارها به تحولات را پیش‌بینی کنیم.

قوانین ورود و خروج معاملات را تنظیم کنید

بیشتر معامله‌گران در مدیریت مالی شخصی این اشتباه را مرتکب می‌شوند که بیشتر تلاش خود را بر روی جستجوی سیگنال‌های خرید متمرکز می‌کنند، اما توجه بسیار کمی به زمان و مکان خروج دارند. بسیاری از معامله گران در صورت کاهش قیمت نمی‌توانند بفروشند زیرا نمی‌خواهند ضرر کنند. خود را آموزش بدهید که در معامله ضرر کردن را هم بپذیرید، وگرنه به‌عنوان یک معامله‌گر موفق نخواهید شد. به خاطر داشته باشید که معامله‌گران حرفه‌ای بیشتر از آنکه برنده شوند، معاملات را از دست می‌دهند، اما با مدیریت پول و محدود کردن ضرر، همچنان سود می‌برند.

پس قبل از اینکه وارد یک معامله شوید، باید خروجی‌های خود را بدانید. حداقل دو نقطه خروج ممکن برای هر معامله وجود دارد. اول، اگر معامله آن‌طور که باید به سود شما پیش نرود، نقطه توقف ضرر شما کجاست؟ این را باید در برنامه‌ریزی مکتوب خودتان بنویسید و مشخص کنید. دوم، هر معامله باید یک هدف سود داشته باشد. هنگامی که به آن نقطه رسیدید، بخشی از سرمایه خود را معامله کنید.

سابقه معاملات را ثبت و روی آن‌ها فکر کنید

بسیاری از معامله گران با تجربه و موفق نیز در ثبت سوابق معاملاتشان بسیار جدی و پی گیر هستند. اگر در یک معامله برنده شوند، می‌خواهند دقیقاً بدانند چرا و چگونه اتفاق افتاد و شاید مهم‌تر از آن، آن‌ها می‌خواهند وقتی معامله را می‌بازند دلایلش را بدانند تا اشتباهات غیر ضروری را تکرار نکنند. پس ارزیابی عملکرد شما بخش مهمی از مدیریت مالی شخصی شما را شکل می‌دهد.

توجه به سابقه معاملات به شما کمک می‌کند تا عملکرد تجاری خود را تجزیه و تحلیل کنید. می‌توانید نتیجه‌گیری و استنباط خود را در دفتر معاملات خود بنویسید تا بتوانید بعداً به آن‌ها مراجعه کنید. به یاد داشته باشید، همیشه در معاملات ضرر و زیان هم وجود خواهد داشت. پس آنچه شما در نهایت نیاز دارید، یک طرح معاملاتی است که در بلندمدت برنده شود.

 

در همین ارتباط می‌توانید مقاله نکته‌هایی دربارۀ دانش مالی و استراتژی‌های معاملاتی را هم بخوانید.

 

برای ورود به بازار غیر متمرکز ققنوس بر روی لینک زیر کلیک کنید.