کتاب «بانکداری بلاکچینی بر مبنای فینتِک؛ راهنمای کاربردی» با تمرکز بر تأثیر ویژگیها و قابلیتهای فناوری بلاکچین در سازوکارهای بانکداری آیندۀ جهان منتشر شد.
معرفی پلتفرم اقتصاد دیجیتال ایران در کتاب بانکداری بلاکچینی
کتاب بانکداری بلاکچینی، راهنمای کاربردی پیادهسازی «بانکداری بلاکچینی بر مبنای فینتک یا بانک بِتا» است. رمز ارز، بانکداری بلاکچینی، فینتک، همچنین زیرفرآیندهای مربوط به کسبوکار بانکداری بلاکچینی از جمله مفاهیمی است که در این کتاب به آنها پرداخته میشود.
کمیل علیتقوی کارشناس ارشد مدیریت کسبوکار MBA و محمدرضا مشایخ عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور پدیدآورندگان این کتاب هستند که مشتمل بر ۸ فصل است.
رمزارزها و سناریوهای آیندهپژوهی جهانی
نگارندگان در مقدمۀ کتاب با اشاره به اینکه جهان از سال ۲۰۰۹ میلادی با پدیدهای جدید به نام «رمز ارزها» مواجه شده، معتقدند به دلیل آن که این پدیده در سرتاسر جهان و البته ایران با استقبال و پذیرش خوبی روبهرو شده، بانکها نیز به منظور بهرهمندی از مزایای آن و همگام بودن با روند تغییرات مالی، میبایست جهت ورود به این حوزه، تدابیر صحیحی را اتخاذ کنند.
بر این اساس در فصل اول با شیوه کار و مدلهای مفهومی کتاب آشنا میشویم. در این فصل همچنین کلیاتی از انواع همکاری بین بانکها و فینتکها، سناریوهای آیندهپژوهی جهانی مربوط به رمزارزها و «مالی غیرمتمرکز» ارائه شده است.
رویکرد کشورها در مواجهه با رمزارزها
در فصل دوم کتاب با عنوان «ارزو رمزارز»، پس از پرداختن به تاریخچه و سیر تکامل پول، مباحثی چون دستهبندی کنونی پولها، تشریح کیف پول دیجیتال رمزارزی و رویکرد کلی کشورها نسبت به رمزارزها بررسی میشود.
ققنوس؛ پلتفرم اقتصاد دیجیتال ایران
بلاکچین و فناوری دفتر کل توزیع شده عنوان فصل سوم کتاب است که به مباحثی چون تاریخچه بلاکچین و ظهور بیتکوین، مدل مرجع بلاکچین، الگوریتمهای اجماع و برنامهنویسی نرمافزاری بلاکچین اختصاص دارد. در این فصل از کتاب، بنیاد ققنوس به عنوان پلتفرم اقتصاد دیجیتال ایران معرفی شده که با هدف توکنایز کردن انواع داراییها، درصدد است تا بانکها و شرکتهای فناوری اطلاعات کشور را برای ورود به انقلاب صنعتی چهارم که همان اقتصاد دیجیتالی است، آماده کند. چنانکه در این بخش از کتاب آمده، در شبکه ققنوس، با هدف افزایش نقدشوندگی داراییهای منجمد، امکان صدور «توکنهای گواهی» و «توکنهای دارایی» برای ناشران فراهم شده است.
ابزارهای توسعه نرمافزاری اپلیکیشنهای بلاکچین، ساخت بلاکچین خصوصی و مدلهای پذیرش بلاکچین در زیرساخت مالی جهان از دیگر عنوانهای فصل سوم این کتاب است.
بانکداری الکترونیک و بانکداری باز
فصل چهارم کتاب هم بهطور ویژه به مبحث بانکداری میپردازد. تاریخچه بانکداری، بانکداری در ایران و انواع بانک در این فصل تشریح شده، همچنین مباحثی چون بانکداری الکترونیک و بانکداری باز مورد توجه قرار گرفته است. همکاری بانکها و فینتکها در قالب بانکداری باز، بانکهای چالشگر و موسسههای مالی غیربانکی از دیگر سرفصلهای این بخش از کتاب است.
سیر تکامل فناوری در صنعت مالی
«فینتک» عنوان مرکزی پنجمین فصل کتاب بانکداری بلاکچینی است. در این فصل از جمله به این سئوال پرداخته میشود که آیا فینتکها از خاص بودن بانکها در قالب همکاری بانکداری باز میکاهند؟ دستهبندی انواع همکاری بین بانکها و فینتکها، سیر تکامل فناوری در صنعت مالی، همچنین مدلهای کسبوکار فین تکها در حوزه بلاکچین و رمز ارز از دیگر عنوانهای این بخش از کتاب است.
فصل ششم کتاب بانکداری بلاکچینی به طور ویژه بر عنوان «استارتآپ» تمرکز دارد. بخشی از این فصل به الگوریتم شناسایی استارتآپ اختصاص دارد. در این فصل همچنین به مباحثی کاربردی چون مهمترین دلایل شکست استارتآپها و تأمین مالی استارتآپها پرداخته شده است.
تکامل روشهای مدیریت فرآیند سازمانی
«مدل بلوغ یکپارچه توانایی» هم عنوانی است که در فصل هفتم کتاب به آن پرداخته شده است. مدیریت فرآیند کسبوکار، تکامل روشهای مدیریت فرآیند سازمانی و مدلهای بلوغ سازمانی عناوینی است که در این فصل تشریح شده است. تشریح اجزای ضروری، اجزای مورد انتظار و اجزای اطلاعاتدهنده حوزه فعالیتی CMMI نیز از دیگر مباحث فصل هفتم این کتاب است.
و بالاخره؛ در بخش پایانی کتاب شاهد جمعبندی پدیدآورندگان کتاب از مباحث مطرح شده هستیم. در این جمعبندی از جمله به دستهبندی چهار گروه عمده در زمینۀ فینتکهای رمزارزی (بلاکچینی) در حوزۀ «بانک تِک» اشاره شده است.
ترکیب ویژگیهای بانکداری سنتی و ویژگیهای رمزارزی
پدیدآورندگان همچنین در سخن پایانی این کتاب بر این نکته تأکید دارند که بانکداری بلاکچینی ویژگیهای بانکداری سنتی (مالی متمرکز) را با ویژگیهای رمزارزی (مالی غیرمتمرکز) ترکیب میکند؛ که میتواند از طریق ادغام «حساب بانکی» و «کارت عابر بانکی» با «کیف پول دیجیتال ترکیبی»، نوعی «کیف پول موبایلی» فراهم شود.
ضرورت بانکداری بلاکچینی در آیندۀ بانکداری
در آخرین سطرهای این کتاب نیز چنین استدلال میشود که به احتمال قریب به یقین، رمزارزها همچنان به مسیر رو به رشدشان ادامه خواهند داد. بنابراین بانکداری بلاکچینی، دیر یا زود اجتنابناپذیر خواهد بود. حتی اگر در بدبینانهترین حالت ممکن، رمزارزها محکوم به شکست شوند، توکنها به حیات خود ادامه خواهند داد و نهایتاً «اقتصاد رمزارزشی» (اقتصاد کریپتو) غالب خواهد شد که بانکداری بلاکچینی را به ضرورت قطعی تبدیل خواهد کرد. فارغ از وضعیت رمز ارزها در آینده، بی تردید بانکداری بلاکچینی، آینده بانکداری خواهد بود.
چاپ اول کتاب «بانکداری بلاکچینی بر مبنای فینتِک؛ راهنمای کاربردی» در ۳۶۰ صفحه از سوی انتشارات سعیده منتشر شده است.
برای دسترسی به نشریه ققنوس بر روی لینک زیر کلیک کنید.