شرکت‌هایی که از فن‌آوری دفترکل توزیع شده (بلاک‌چین) در صنعت رمیتنس بهره می‌برند به بازار وارد شده‌اند و به‌دلیل سرعت بیشتر و هزینه‌های کمتر برتری‌هایی نسبت به رقبای خود دارند.

رمیتنس مبتنی بر دفتر کل توزیع‌شده

کاوه مشتاق

پرداخت‌های بین‌المللی در انواع مختلفی صورت می‌گیرند و یکی از مهم‌ترین انواع غیرتجاری آن رمیتنس[۱] است.  ارسال پول از طرف شخصی شاغل در کشوری دیگر برای خانواده و اطرافیانش  در کشور مبداء را رمیتنس می‌گویند. مبالغی که از این طریق انتقال می‌یابد، به‌طور معمول زیر ۵۰۰ دلار در نظر گرفته می‌شود و ویژگی اصلی آن پرداخت بین‌المللی غیرتجاری با مبلغ پایین است. حجم رمیتنس جهانی در حدود ۶۹۰ میلیارد دلار در سال برآورد می‌شود که بیشترین سهم آن مربوط به کشورهای در حال توسعه به‌خصوص هند است.

صنعت رمیتنس به‌طور عمده در اختیار شرکت‌هایی است که در اروپا و غرب آمریکا واقع شده‌اند. وسترن یونیون[۲] بیشترین حجم این بازار را در اختیار دارد. شرکت‌های دیگر همچون مانی‌گرام[۳] نیز دهه‌ها است که به‌عنوان یکی از بازیگران اصلی این صنعت شمرده می‌شود. اغلب این شرکت‌ها به‌صورت اختصاصی بر مبادلات پولی از طریق رمیتنس تمرکز دارند؛ هرچند ممکن است توسط شرکت‌های مالی متخصص در شاخه‌های دیگر، تصاحب شده‌باشند.

هر یک از این شرکت‌ها بر مشتریان خاص خود متمرکز هستند. شرکت وایز[۴] که سریع‌ترین رشد را در بین استارت‌آپ‌های این حوزه داشته، به‌طور ویژه در زمینه رمیتنس بین حساب‌های بانکی کشورهای پیشرفته فعالیت می‌کند. پلتفرم انتقال پول ریا[۵] مابین اسپانیولی‌زبان‌های آمریکای شمالی و اسپانیا بیشترین مشتریان را دارد. وردرمیت[۶] مهاجرین آفریقایی در سراسر جهان را پوشش می‌دهد و آزیمو[۷] بیشتر بر بازار اروپا و جوامع مهاجرنشین آن متمرکز است. موسساتی چون وردرمیت، رمیتلی[۸] و آزیمو به‎صورت میانگین مقدار پول‌های کمتری را در هر پرداخت انتقال می‌دهند و در عوض تعداد مشتریان بیشتری دارند.

هرچند از سال ۲۰۱۰ تعداد زیادی از شرکت‌های فین‌تک به این رقابت وارد شده‌اند و بازار بسیار متنوعی را شکل داده‌اند، اما وسترن یونیون همچنان بیشترین حجم بازار حواله‌های ارزی را در اختیار دارد. همچنین، استارت‌آپ‌های متعددی چون FXcompared و Monito در اروپا، یا Send4x  که در جنوب شرق آسیا به وجود آمده‌اند و به مقایسه رمیتنس توسط شرکت‌های مختلف می‌پردازند، رقابت را مابین شرکت‌های این حوزه شدت بخشیده‌اند. افزون بر این‌ها، شرکت‌هایی که از فن‌آوری دفترکل توزیع شده (بلاک‌چین) در صنعت رمیتنس بهره می‌برند نیز به بازار وارد شده‌اند که به‌دلیل سرعت بیشتر و هزینه‌های کمتر برتری‌هایی نسبت به رقبای خود دارند. هرچند شرکت هایی مانند مانی‌گرام و پی‌پل[۹] نیز خدمات رمزارزی ارائه می‌دهند، اما فعالیت اصلی آن‌ها در رمیتنس بر مبنای بلاک‌چین نیست.  با توجه به برتری‌ها و مزیت‌هایی که استفاده از فن‌آوری دفترکل توزیع‌شده در صنعت رمیتنس ایجاد کرده، در ادامه این مقاله به معرفی ۱۲ موسسه و استارت‌آپ فعال در صنعت رمیتنس پرداخته می‌شود که از فن‌آوری بلاک‌چین بهره می‌برند.

شبکه استلار در سال ۲۰۱۴ شروع به کار کرد و ایجاد زیرساخت برای رمیتنس به‌عنوان یکی از اهداف اولیه آن در نظر گرفته شده بود. این شبکه در حوزه رمیتنس با موسسات مختلفی مانند دلویت و فلاترویو و تک‌کرانچ[۱۱]، همچنین با استارت‌آپ‌های متعددی در آفریقا، جنوب شرق آسیا و هند همکاری می‌کند. علاوه بر این، بسیاری از استارت‌آپ‌ها از توانایی‌های این شبکه در زیرساخت رمیتنس خود استفاده می‌کنند. ارزش بازار توکن اصلی شبکه استلار به نام لومن برابر ۴.۹ میلیارد دلار است.

این شرکت امریکایی که شبکه بلاک‌چین مختص به خود را دارد، از سال ۲۰۱۲ شروع به کار کرده است. ریپل برای انجام پرداخت‌های بین‌المللی که بخش عمده آن‌ها در زمینه حواله‌های ارزی است، بر همکاری با بانک‌ها تمرکز دارد. این شرکت در حدود ۳۰۰ میلیون دلار جذب سرمایه کرده و ارزش بازار توکن اصلی آن برابر ۳۵ میلیارد دلار است.

استارت‌آپ فین‌تک فلاترویو در سال ۲۰۱۶ در کشور نیجریه راه‌اندازی شده و بر رمیتنس در آفریقا متمرکز است. این استارت‌آپ موفق به جذب ۳۲۰ میلیون دلار سرمایه شده و ارزش آن در حدود ۳ میلیارد دلار برآورد می‌شود. فلاترویو به این ترتیب عنوان بزرگ‌ترین و موفق‌ترین استارت‌آپ آفریقا را به خود اختصاص داده است. رمیتنس این استارت‌آپ بر مبنای شبکه استلار است.

این استارت‌آپ امریکایی در سال ۲۰۱۴ شروع به کار کرد و در زمینه‌های مختلفی چون نگه‌داری رمزارزها و پرداخت سود به آن فعالیت می‌کند. این استارت‌آپ اجازه خرید و فروش رمزارزها را در امریکای شمالی و اروپا می‌دهد و به این ترتیب رمیتنس بر اساس انتقال رمزارزها را تسهیل می‌کند. ارزش این استارت‌آپ که در حدود ۱.۵ میلیارد دلار دارایی را تحت کنترل دارد، به حدود یک میلیارد دلار می‌رسد.

استارت‌آپ امریکایی سیرکل در سال ۲۰۱۳ راه‌اندازی شد و سهام‌دار عمده آن شرکت فیدلیتی[۱۶] است. این موسسه سرمایه‌گذاری با رویکردی خطرپذیر بر پروژه‌های رمزارزی و رمیتنس توسط رمزارزها تمرکز دارد. این استارت‌آپ ای‌پی‌آی‌هایی برای انواع دستورات پرداخت فیات و رمزارز دارد. سیرکل در حدود ۶۸۶ میلیون دلار سرمایه جذب کرده  و در حدود ۹ میلیارد دلار ارزش دارد. سیرکل مجوز استفاده از رمزارزها برای رمیتنس را از ایالت نیویورک دریافت کرده است.

کیف پول موبایلی برای پول فیات و رمزارز است که در سال ۲۰۱۴ در انگلستان شروع به کار کرده است. این کیف پول سرویس‌هایی مانند انتقال پول و پرداخت قبض، همچنین کارت‌های پیش‌پرداخت برای پرداخت‌های آنلاین و آفلاین را ارائه می‌دهد. این کیف پول بر مهاجرین ساکن در لندن تمرکز دارد و بیشتر پرداخت‌های آن به هند و پاکستان است.

استارت‌آپ امریکایی بیت‌ویج که در سال ۲۰۱۳ راه‌اندازی شد، راهکارهایی برای پرداخت حقوق و ایجاد فاکتور رمزارزی دارد. این استارت‌آپ با استفاده از فن‌آوری بلاک‌چین به کارمندان اجازه می‌دهد بدون داشتن حساب بانکی حقوق خود را دریافت کرده و آن را یا به صوت کالایی و یا به صورت نقد در کشور دیگری در اختیار گیرند. بیت‌ویج بر افراد مهاجر از کشورهایی که حساب بانکی ندارند متمرکز است.

این اپ موبایل امریکایی که در سال ۲۰۱۶ شروع به کار کرد، از طریق کارت ویزا کار می‌کند. متال پی پرداخت را تبدیل به بیت‌کوین داده، منتقل نموده و دوباره تبدیل به دلار می‌کند. این اپ با استفاده از تجمیع پرداخت‌ها در یک پرداخت عمل می‌کند و ادعای نرخ‌های بهتری نسبت به پرداخت فیات دارد.

استارت‌آپ امریکایی وایر در سال ۲۰۱۳ شروع به کار کرد و راهکارهایی برای انتقال ارز خرد برای شرکت‌ها را ارائه می‌دهد. وایر، راهکارهایی نیز برای پذیرش پرداخت‌های بین‌المللی، پرداخت حقوق بین‌المللی، اتصال به حساب بانکی، کیف پول و اکسچنج  رمزارزی، همچنین صندوق سپرده‌گذاری رمزارزی دارد. این موسسه بر کارمندان مستقر در کشور، پرداخت حقوق آن ها و احراز هویت تمرکز دارد. شبکه استلار اکنون سهام‌دار عمده این استارت‌آپ است.

این استارت‌آپ که در سال ۲۰۱۳ در کنیا شروع به کار کرده، انتقال ارز فرامرزی را برای افراد فراهم می‌کند. از طریق این استارت‌آپ می‌توان پول فیات و رمزارز را از طریق حساب بانکی ارسال کرد. بیت‌پزا، همچنین راهکارهای تسویه حساب و شناسایی مشتری را نیز ارائه می‌دهد.

استبلی یک استارت‌آپ فین‌تک است که از سال ۲۰۱۷ در آمریکا فعالیت می‌کند. تمرکز اصلی این استارت‌آپ بر توکن‌های مبتنی بر دارایی فیزیکی و توکن‌های با قیمت ثابت است. استبلی زیرساختی برای توکنی کردن دارایی‌ فیزیکی بوده و پلی میان نهادهای مالی سنتی و نهادهای مالی غیرمتمرکز است. استبلی بیشتر به پرداخت‌های درون آمریکا تمرکز دارد.

این استارت‌آپ کره‌ای در سال ۲۰۱۵ شروع به کار کرده است. سنت‌بی پول فیات را به رمزارز تبدیل کرده و پس از انتقال دوباره به پول فیات تبدیل می‌نماید.

[۱] Remittance

[۲] Western Union

[۳] MoneyGram

[۴] Wise

[۵] Ria Money Transfer

[۶] WorldRemit

[۷] Azimo

[۸] Remitly

[۹] PayPal

[۱۰] Stellar

[۱۱] TechCrunch

[۱۲] Ripple

[۱۳] Flutterwave

[۱۴] Abra

[۱۵] Circle

[۱۶] Fidelity Investments

[۱۷] Wirex

[۱۸] Bitwage

[۱۹] Metal Pay

[۲۰] Wyre

[۲۱] BitPesa

[۲۲] Stably

[۲۳] Sentbe

برای دسترسی به نسخۀ کامل نشریه ققنوس بر روی لینک زیر کلیک کنید.