NFT ها بازیگران جدیدی هستند که نحوه درک و ثبت مالکیت دارایی‌ها را به چالش می‌کشند و فرصت‌های تازه‌ای را برای کسب‌وکارهای دنیای هنر ایجاد می‌کنند.

چگونه NFT ها می‌توانند مدل‌های کسب‌وکار جهانی را فراتر از صنعت هنر تغییر دهند؟ NFT ها نسخه‌های نشانه‌گذاری شده از دارایی‌های منحصربه‌فرد مانند آثار هنری هستند که می‌توانند در یک بلاک‌چین معامله شوند. آن‌ها فرصت‌هایی را برای تحول در مدل‌های کسب‌وکار ایجاد می‌کنند و حتی کسب‌وکارهایی را پدید می‌آورند که پیش از این وجود نداشتند.

NFTها بازیگران جدیدی هستند که به‌تازگی به دنیای دیجیتال پیوسته‌اند و نحوه درک و ثبت مالکیت دارایی‌ها را به چالش می‌کشند و فرصت‌هایی را برای مدل‌های کسب‌وکار جدید ایجاد می‌کنند که قبلاً وجود نداشتند. هنرمندان می‌توانند شرایطی را به NFT الحاق کنند که تضمین می‌کند هر بار که مجدداً فروخته می‌شود، بخشی از درآمد حاصل از آن را دریافت می‌کنند.

پلتفرم‌های هنری جدید، می‌توانند به روشی بسیار ساده نشان دهند که صاحب آثار دیجیتال چه کسانی هستند. وقتی مشتریان آثار هنری را از این پلتفرم‌ها خریداری می‌کنند، می‌توانند با علم به این‌که هیچ مشکلی در مورد حق چاپ یا اصالت وجود ندارد، آن را در اختیار داشته باشند؛ چرا که NFT و بلاک چین معتبر بودن مالکیت را تضمین می‌کنند.

NFT به هنرمندان این امکان را می‌دهد که رسانه‌های پیشرفته و امتیازات ویژه را برای طرفداران خود فراهم کنند. اما فراتر از همه، پتانسیل NFT ها بسیار فراتر از این‌ها می‌رود، زیرا قوانین مالکیت را کاملاً تغییر می‌دهد. معاملاتی که در آن مالکیت چیزی تغییر می‌کند، معمولاً به لایه‌هایی از واسطه‌ها برای ایجاد اعتماد در معامله و مبادله قراردادها وابسته است.

 

آیا NFT ها شکل جدیدی از هنر هستند؟

هنر دیجیتال برای چندین دهه وجود داشته، اما از نظر تجاری به‌طور گسترده مورد ارزیابی قرار نگرفته و از بازار هنرهای زیبا حذف شده است. ولی امروز همه چیز در حال تغییر است و NFT ها، با وجود تاریخچه کوتاه خود، هنر دیجیتال و دنیای هنرهای زیبا را اساساً تغییر داده‌اند.طبق گزارش برخی از گزارش‌ها، حدود ۱۶ درصد از بازار جهانی هنر در سال ۲۰۲۱ به NFT ها اختصاص داشته است.

«آیا NFT ها شکل جدیدی از هنر هستند؟» پاسخ این سؤال منفی است. NFT ها به هیچ‌وجه یک رسانه هنری یا یک شکل هنری جدید نیستند. همان‌طور که اشاره شد، حتی هنر دیجیتال، که بیشتر توسط NFT ها نشان داده می‌شود، از قبل NFT ها برای چندین دهه وجود داشته است.

NFTهای هنرهای زیبا در یک تعریف ساده، توکن‌های غیر قابل تعویض و نشان‌دهنده مالکیت یک اثر دیجیتالی از هنرهای زیبا هستند. این می‌تواند یک اثر هنری دیجیتال یا یک اثر هنری فیزیکی باشد که به فرمت دیجیتال تبدیل شده است.

 

به رسمیت شناختن هنر دیجیتال

هنر دیجیتال دسته‌ای از آثار هنری است که با استفاده از فناوری دیجیتال به‌عنوان بخشی از فرآیند تولید یا ایجاد می‌شود. نمونه‌های هنر دیجیتال شامل عکس‌ها، انیمیشن‌ها، نقاشی‌های دیجیتال، طراحی‌ها و تصاویر و فیلم‌ها می‌شود. قبل از ظهور فناوری بلاک چین و توانایی احراز هویت قطعی و ایجاد مالکیت، هنر دیجیتال به‌راحتی قابل تکرار بود و در نتیجه به‌عنوان آثار ارزشمند طبقه‌بندی نمی‌شد.

این فقدان ارزش در هنر دیجیتال به این معنی است که هیچ بازار جهانی اصلی برای جمع‌آوری یا تجارت آثار هنری دیجیتال وجود ندارد. به این ترتیب، NFTها  مؤثرترین ابزار برای ارزش دادن به آثار هنری دیجیتال در تاریخ هنر بوده‌اند. با فعال کردن مالکیت برای تثبیت و اثبات شفاف و عمومی، اکنون می‌توان هنر دیجیتال را از نظر ارزشیابی، مانند هر اثر هنری زیبا در نظر گرفت.

به عبارت بهتر، یکی از جنبه‌های منفی فقدان ارزش مرتبط با هنر دیجیتال این عقیده را ایجاد کرد که این هنر به‌عنوان «هنر واقعی» طبقه‌بندی نمی‌شود، این  نگاه به‌ویژه در هنرهای زیبا صادق بود. بنابراین، علیرغم اینکه هنر دیجیتال مثل هر شکل هنری دیگری به آفریننده‌ای نیاز دارد که بر رسانه و ابزارهای تجارت تسلط داشته باشد تا دیدگاه خلاقانه خود را به‌طور مؤثر بیان کند، بدون ارزش در بازار هنر، این شکل هنری آن‌طور که باید مورد توجه قرار نمی‌گرفت.

از آنجایی که NFT ها هنر دیجیتال را به‌عنوان یک ارزش واقعی معرفی کرده‌اند، دنیای هنرهای زیبا ناچار از به رسمیت شناختن آن شده است؛ به‌طوری که ما حتی شاهد مواردی از فروش‌های تاریخ‌ساز هنر دیجیتال، از جمله در خانه‌های حراج معروف مانند «کریستیز» بوده‌ایم.

به عبارت دیگر، NFT ها با تثبیت هنر دیجیتال به‌عنوان یک دارایی با ارزش و کالای دارای ارزش افزوده، نگاه‌ها به آن را  تغییر داده‌اند.

 

چگونه NFT ها بازار هنر را تغییر دادند؟

پیش از این، بازار سنتی هنرهای زیبای تا اندازه زیادی بر احراز اصالت آثار هنری وابسته به اسناد کاغذی بوده و در طول تاریخ پر مخاطب این بازار، جعل‌هایی را شاهد بوده‌ایم که شبهاتی را در خصوص اعتماد به نهادهای برگزارکننده حراج‌های هنری را هم ایجاد کرده است. این در حالی است که  NFTها همانند گواهی اصالت‌های هنری عمل می‌کنند، اما به‌جای اسناد کاغذی، بر پروتکل‌های رمزنگاری فناوری بلاک چین تکیه دارند. به این ترتیب توکن غیر قابل تعویض نه‌تنها اصالت و مالکیت اثر هنری را تأیید می‌کند، بلکه هر انتقال اثر هنری از مالکی به مالک دیگر ثبت می‌کند و منشأ آن را مستند می‌کند.

به این ترتیب، مستندسازی منشأ اثر هنری، بسیاری از عدم قطعیت‌ها را از بین می‌برد و این تغییر بزرگی را برای بازار هنر در آینده ایجاد می‌کند. به هر حال، ارزش مالی یک اثر هنری در اصالت آن است که می‌تواند از طریق مستندات روشن مشخص شود.

 

ایجاد بازار جهانی هنر برای هنر دیجیتال

NFT ها راهی برای مالکیت دارایی‌های دیجیتال و ارزشی جدید مرتبط با هنر دیجیتال معرفی کرده‌اند، و باعث ایجاد بازاری جهانی هنری شده‌اند که به‌طور خاص بر تجارت و مجموعه‌داری هنر دیجیتال متمرکز شده است.

به این ترتیب، بازار هنر موجود برای همگام شدن با این تغییر پارادایم تطبیق یافته و دگرگون شده، به‌طوری که بازار هنر دیجیتال اکنون به‌طور گسترده به‌عنوان بخشی از بازار هنر پذیرفته شده است.

 

ظهور نسل جدید مجموعه‌داران و سرمایه‌گذاران

پدیدۀ NFT ، علاوه بر ظهور یک بازار جهانی جدید و افزایش ارزش هنر دیجیتال، همچنین نسل کاملاً جدیدی از سرمایه‌گذاران، معامله گران و مجموعه‌داران را به وجود آورده است. این نسل جدید مشتریان بازار هنر معمولاً از نسل جوان‌تری از کلکسیونرهای متبحر در زمینه فناوری تشکیل شده که پیش از این علاقۀ چندانی به بازار هنرهای زیبا نداشته‌اند.

 

دسترسی عمومی به آثار هنری

تغییر بزرگ دیگری که از طریق NFTها در دنیای هنر ایجاد شده، این است که آثار هنری دیجیتالی که بر پایۀ NFT ها ارائه می‌شوند، در دسترس عموم هستند و این دسترسی رایگان است. دسترسی عمومی به NFTها به این معنی است که مردم از تجربه جمعی یک اثر هنری برای اهداف آموزشی، اجتماعی، سیاسی و الهام‌بخش بهره می‌برند.

هنر سنتی دارای مزایای عملی متعددی، هم به‌صورت خصوصی و هم به‌صورت عمومی است، اما به دلیل فیزیکی بودن، محدودیت‌هایی نیز دارد. NFT از مزایای خصوصی و عمومی هنر استفاده کرده و آن‌ها را با هم ادغام کرده است. علاوه بر این با مزایای مضاعفی همراه است که قبلاً توسط آثار هنری سنتی محقق نشده بود.

به‌عنوان مثال، یک منفعت خصوصی برای یک مجموعه‌دار هنر سنتی، احساس مالکیت و موقعیتی است که با آن همراه است. از سوی دیگر یک منفعت عمومی، تجربه جمعی یک اثر هنری است. NFT ها این مزایا را ادغام می‌کنند؛ به این ترتیب که آثار هنری را می‌توان تقریباً از همه نقاط دنیا مشاهده کرد؛ با وجود اینکه از نظر مالکیت  متعلق به یک فرد باشد.

 

 

برای آشنایی با پلتفرم NFT بی‌تا روی لینک زیر کلیک کنید.